Два вида леб кои треба да ги избегнувате доколку сакате да ги намалите гасовите и надуеноста

од Stefanija Kuzmanovska

Лебот е основна намирница во исхраната, а понекогаш може да се поврзе со непријатност во форма на гасови и надуеност.

Додека лебот е разноврсна и задоволувачка компонента на различни диети, одредени видови може да придонесат за дигестивни проблеми кај некои луѓе. Разбирањето како одредени лебови може да ги влошат гасовите и надуеноста е клучно за правилен избор во исхраната.

Крутика Нанавати, регистриран диететичар и нутриционист, откри кои два вида леб треба да избегнувате доколку сакате да ги намалите гасовите и надуеноста. Таа навела дека пченичниот леб и лебот со висока содржина на FODMAP (ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли) се оние што треба да се избегнуваат колку што е можно повеќе.

Пченичен леб
Пченичниот леб е вообичаена намирница и понекогаш може да придонесе за појава на гасови и надуеност кај одредени луѓе. Ова често се припишува на присуството на глутен, протеин кој се наоѓа во пченицата и другите житарки. Некои луѓе може да доживеат дигестивни непријатности поради чувствителност на глутен или нетолеранција.

Нанавати открива дека виновникот кај пченичниот леб е глутенот, протеински комплекс кој се наоѓа во пченицата, јачменот и ‘ржта. Чувствителноста на глутен предизвикува нецелосно варење на глутенот, што доведува до ферментација во цревата. Ова создава гасови, што доведува до надуеност и непријатност. Елиминирањето или значително намалувањето на внесот на пченичен леб може да ги подобри симптомите на гасови и надуеност кај луѓето со чувствителност на глутен.

Леб богат со FODMAP
FODMAP, или ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли, се група на јаглени хидрати кои може да бидат предизвик за некои поединци да се сварат. Лебот што содржи високо ниво на FODMAP може да придонесе за појава на гасови и надуеност кај чувствителните лица.

„FODMAP се јаглехидрати во одредени видови храна, вклучувајќи пченица и ‘ржан леб. FODMAP слабо се апсорбираат во тенкото црево и ферментираат во дебелото црево од цревните бактерии, создавајќи гасови. Овој процес може да предизвика непријатност, надуеност и грчеви кај луѓе со чувствителност на FODMAP“, вели Нанавати.

Слични содржини