ЕК ги измени насоките за плаќање руски гас без да ги прекрши санкциите

од Stefanija Kuzmanovska

Европската комисија потврди денеска, во ажурирани упатства, дека компаниите од Европската унија можат да плаќаат за рускиот гас без да ги прекршат санкциите на блокот против Русија.

Во дополнетото упатство дистрибуиран до членките на ЕУ, Комисијата го потврди претходниот став дека санкциите не ги спречуваат компаниите да отвораат сметки во одредена банка, можат да плаќаат за рускиот гас се додека тоа го прават во валутата предвидена во постоечките договори и извештаи дека трансакцијата е завршена кога на сметката се депонираат средства во валутата на плаќање, пренесува „Ројтерс“.

Речиси сите договори за купување на руски гас што компаниите од ЕУ ги имаат со рускиот гасен гигант „Гаспром“ се во евра или долари.

Слични содржини