Европскиот парламент ги повика сите членки на ЕУ да ги признаат истополовите бракови

од Nikola Popovski

Мнозинството во Европскиот парламент во вторникот во Стразбур го поддржа предлогот за резолуција со која се бара признавање на истополови бракови и регистрирани партнерства во сите земји-членки.

Резолуцијата со која Европскиот парламент бара ЕУ да ги отстрани сите пречки со кои се соочуваат ЛГБТИ лицата во остварувањето на нивните основни права, беше поддржана од 387 пратеници, а 161 гласаа против, додека 123 беа воздржани.

Во резолуцијата се наведува дека истополовите сопружници и партнери треба да се третираат на ист начин како и хетеросексуалците, и дека браковите и партнерствата склучени во една од земјите на ЕУ треба да се признаат и во другите земји-членки.

Еднакви права за сите

Мнозинството европратеници веруваат дека семејствата на истополови поединци и двојки треба да имаат исти права како и оние на хетеросексуалците во сите земји на Унијата.

Ова исто така важи и за правото на семејствата да се обединат, со цел да се обезбеди непречена преселба во други земји во рамките на ЕУ.

Во резолуцијата, европратениците ја повикаа и Европската комисија да преземе мерки против Романија, Унгарија и Полска за кршење на правата на ЛГБТИ лицата, како и основните вредности на ЕУ.

Романската влада не го ажурираше националното законодавство откако Европскиот суд одлучи дека одредбите за „брачни другари“ да се применуваат за истополовите парови, како и за хетеросексуалците.

Во Унгарија, дискриминаторскиот закон стапи на сила во јули оваа година, со кој се забранува употреба на содржини поврзани со хомосексуалноста и трансродовите односи во училиштата.

Во Полска, минатата година, голем број градови и провинции го прогласија својот простор „ослободен од ЛГБТИ идеологијата“, што Европскиот парламент остро го осуди и одговори, прогласувајќи ја во март целата Европска унија „простор за слобода на ЛГБТИ лицата“.

Слични содржини