Германија се поверојатно ќе падне во целосна рецесија (инфографик)

од Vladimir Zorba

Германската економија се намали за 0,7% во четвртиот квартал, при што потрошувачите се исплашени од уште еден бран на инфекции со Ковид-19, а фабриките продолжија да страдаат од проблеми со синџирот на снабдување.

Податоците објавени од националниот завод за статистика се во согласност со претходната проценка, но ги пропуштија очекувањата на економистите за намалување од 0,3%. Бидејќи ограничувањата за коронавирус не се олеснуваат, а ограничувањата за производство штотуку почнуваат да се намалуваат, најголемата европска економија ризикува да падне во својата втора рецесија за време на пандемијата.

Во меѓувреме, Франција и Шпанија објавија раст, побрз од очекуваниот. Зголемените потрошувачки трошоци и инвестиции во првата доведоа до проширување од 0,7%, додека производството во втората се зголеми за 2% на крајот на минатата година.

Во Германија, приватната потрошувачка се намали во четвртиот квартал заедно со градежништвото. Економијата лани порасна за 2,8%, нешто повеќе од претходно објавеното.

BioNTech SE, која разви една од првите вакцини за коронавирус во светот со Pfizer Inc., придонесе околу половина процентен поен за годишниот раст. Сепак, економијата останува за 1,5% помала отколку пред пандемијата, соопшти заводот за статистика.

„Со овој слаб четврти квартал, се зголеми веројатноста Германија да западне во целосна рецесија на почетокот на годината“, вели Карстен Брзески, економист во ING. „Високите цени на енергијата ќе продолжат да влијаат на приватната потрошувачка, дури и ако социјалните ограничувања се укинат во наредните недели.

На почетокот на 2022 година, кризата со коронавирус продолжи да беснее во Германија. Варијантата „омикрон“ предизвика рекордни инфекции и ограничувања во рестораните и другите рекреативни активности насочени главно кон невакцинирани луѓе.

„Омикрон“ се уште не го достигна својот врв во Германија и не забележавме значително зголемување на активноста со интензивни контакти на почетокот на годината. Сепак, искуството на земји како Британија е дека интензивен период на високи инфекции, исто така, може брзо да помине. Очекуваме германската економија да закрепне малку подоцна во првиот квартал, бидејќи случаите се намалуваат“, рече Џејми Раш, главен европски економист во Bloomberg Ecomomics.

Министерот за здравство Карл Лаутербах предвидува дека сегашниот бран нема да го достигне својот врв до средината на февруари, оставајќи малку простор за акција за олабавување на ограничувањата, иако стапката на хоспитализација останува под контрола.

Во исто време, ограничувањата на понудата што го попречуваат производствениот сектор во земјата постепено слабеат, а ширењето на „омикрон“ во Азија претставува дополнителни опасности.

Германија беше единствената европска земја што забележа намалување на продажбата на автомобили во 2021 година, што ја илустрира нејзината силна изложеност на кризата со снабдување со чипови. Испораките на Volkswagen AG паднаа на најниско ниво во последната деценија, и покрај силните нарачки.

Зголемените тензии со Русија околу Украина, што може да доведе до уште повисоки цени на енергијата, се уште еден ризик. Германската влада оваа недела предвидува раст од 3,6% во 2022 година, што е помалку од претходната проценка од 4,1%.

Бизнисмените се уште се оптимисти дека германската економија силно ќе се врати оваа година. Индикаторот за доверба за јануари се подобри повеќе отколку што предвидуваа аналитичарите поради надежите дека залихите ќе бидат полесно достапни и потрошувачите ќе потрошат барем дел од вишокот заштеди.

Слични содржини