Германската влада постигна договор за многу дебатираната стратегија за изградба на електрани

од Vladimir Zorba
222 прегледи

Германската влада се согласи за стратегија за изградба на нови електрани на гас со водород, објави во понеделникот Министерството за економија.

Коалициската влада предводена од канцеларот Олаф Шолц се соочи со критики од енергетскиот сектор поради тоа што предолго требаше да се подготви патот за производство на електрична енергија, откако последните преостанати нуклеарни централи во Германија беа затворени во 2023 година.

Новите централи се наменети да обезбедат производство на електрична енергија во периоди кога има малку обновливи извори на соларна и ветерна енергија.

Сепак, енергетските компании досега бегаа од инвестирање бидејќи не се очекува новите електрани да бидат профитабилни.

Изградбата на до четири централи од 2,5 гигавати треба да се стави на тендер, како прв чекор.

Според извори во коалицијата, трошоците ќе бидат околу 16 милијарди евра (17,2 милијарди долари) во текот на следните 20 години.

Слични содржини