Хоџа на средба со тутунарите: Ќе се достигне просечната цена на тутунот од 180 денари

од Nikola Popovski

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа на средба со претставници на тутунопроизводителите договорија зајакнување на динамиката за завршување на откупот во законскиот рок со цел спасување на овогодинешната реколта.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа на денешната средба со претставници на Иницијативниот одбор на незадоволни тутунари повторно ги разгледаа можностите за излегување во пресрет на барањата на производителите на тутун за да се оствари успешна завршница на годинешната реколта и повисока просечна цена на тутунот на ниво на целата држава.

Министерот Хоџа истакна дека е потребно зајакнување на динамиката на откупот на тутунот, со цел да се заврши откупот на реколтата во законскиот рок.

Истовремено беше изразена волја Владата да вложи максимални напори за достигнување на просечната цена на тутунот во висина од 180 денари и ќе преземе мерки тоа и реално да се оствари.

Според министерот Хоџа, во оваа фаза е потребно да се интензивираат комуникациите и напорите, откупувачите на тутун да останат на ветеното за исполнување на обврската за откупување на вишокот на тутун и да продолжи динамиката на откупот со подеднакви количини од сите категории на тутун.

Со палење на тутунот, тутунарите денеска незадоволни од ниските откупни цени својот револт го истурија  на протест пред Владата.

Слични содржини