Калциумот не само го има во млечните производи: Топ 5 јадења, кои исто така се богати со овој минерал

од Vladimir Zorba

1480688890-shutterstock-251208655

Млечните производи се познати по тоа што се едни од најдобрите извори на калциум меѓу храната. Не сите луѓе сепак можат да јадат млечни производи. Некои имаат лактоза нетолеранција или алергија на млеко, други претпочитаат да се хранат според веганските принципи нуваат да јадат храна со животинско потекло.
Тоа не значи дека треба да се лишат од калциум! Постојат алтернативни извори на овој важен за здравјето минерал. За да го набавите, вклучувајте ги често во менито.

Кадрава зелка

Кадрава зелка е многу добар извор на железо, но и на калциум. Во него се содржи уште есенцијални витамин К, кој игра важна улога во транспортот на калциум во телото. Кадрава зелка може да се јаде како свежо во различни салати, така и готово или како гарнир кон други јадења.

Семиња од чија

Чија неслучајно се приклучува кон оваа супер храна. Нејзините корисни својства се многу и се од големо значење за организмот. Чија е многу богата со калциум и манган, кој го засилува влијанието на калциумот и придонесува за неговото апсорпција.

Чија може да се претвори во одлична замена за кафето рано наутро, бидејќи таа ја стимулира редовната дефекација и дава енергетски поттик – сите нешта кои кафето ги прави со телото. Дигестивните влакна од чија ја олеснуваат работата на цревата и придонесуваат за регулирање на инсулинската резистенција.

Портокали

Портокалите се еден од најдобрите извори на витамин Ц, но и на калциум. Во комбинација тие дејствуваат како силен имуностимуланс, кој се бори со инфекциите и воспаленијата во телото.

Бел грав

Белиот грав е многу богат со антиоксиданси, железо, калциум и магнезиум. Можете да ги замените млечните производи сосема мирно со белиот грав. Тој е и вткаен со бавно деградирачките јаглехидрати кои го регулираат нивото на шеќерот во крвта и штитат од дијабетес и дебелина.

Лосос

Лососот е познат по своето богатство на омега-3 масни киселини. Таа сепак е одличен снабдувач на калциум. Во неа се содржи уште незаменливиот фосфор, кој во комбинација со калциум прави чуда со кардиоваскуларниот систем.

Слични содржини