Осаменоста влијае на здравјето: Друштвото и поврзаноста се исто толку важни како и храната и пијалокот, негувајте ги

од Vladimir Zorba
18,7K прегледи

Чувството на глад или жед се сигнали со кои телото ни кажува дека му треба храна или вода. Но, многу луѓе не се свесни дека телото ни испраќа сигнали и кога страдаме на емоционално ниво. Чувството на осаменост е сигнал дека ни треба друштво и интеракција со пријателите.

Истражувањето на статистиката на Канада од 2021 година покажа дека еден од 10 луѓе на возраст од 15 и повеќе години чувствува дека секогаш или често се чувствува осамено, чувство што го делат 29 отсто од младите жени и 24 отсто од слободните мажи. Дополнително, истражувањето спроведено од Центарот за зависност и ментално здравје во Торонто во јануари 2022 година покажа дека Канаѓаните биле поосамени во тоа време отколку во кое било друго време за време на пандемијата, пишува „Шателејн“.

Чувството на осаменост ги надминува емоциите, а научниците сè почесто предупредуваат за неговите значајни здравствени последици.

– Ефектите од осаменоста или социјалната изолација се екстремни колку и некои од најчестите здравствени состојби со кои живееме, како што се дебелината, седентарен начин на живот, пушењето, сиромаштијата и лошиот квалитет на воздухот. Сите овие работи имаат подеднакво, па дури и помало влијание врз смртноста – вели д-р Кифер Кард од Универзитетот Сајмон Фрејзер во Бурнаби и научен директор на Институтот за социјална конекција.

Накратко, долгорочната осаменост е исто толку штетна за нашето здравје како и пушењето 15 цигари дневно. Професорката по психологија и неврологија Бригам Јанг, Џулијан Холт-Лунстад дошла до таа бројка откако ги анализирала студиите кои ги следеле социјалните навики на речиси 3,4 милиони луѓе.

Недостаток на социјални врски како маѓепсан круг

Колку повеќе време поминуваме сами, толку повеќе мислиме дека тоа е затоа што луѓето не сакаат да поминуваат време со нас. Ако се дружиме по период на осаменост, поголема е веројатноста тоа да го протолкуваме негативно, да се чувствуваме непријатно или нечиј коментар и забелешка да го толкуваме како навредлив. Поради таквите чувства, повторно одлучуваме да се изолираме.

– Кога луѓето доживуваат повисоко ниво на согледана социјална закана, што обично прават? Тие се изолираат, што создава стрес. Се јавува нерамнотежа на биологијата која лежи во одговорот на стресот. Значи, всушност може да имате проблем кога некој ќе стане толерантен на сите овие хемикалии во телото. Стресот предизвикан од осаменоста може да доведе до хронични проблеми, вклучувајќи воспаление, бавен имунолошки одговор и кардиоваскуларни заболувања – објаснува Кард, нагласувајќи дека има и некои индиректни проблеми, како на пример тоа што немате кому да се обратите во итни ситуации.

Влијанието на осаменоста оди подалеку од поединецот

Ким Самуел е основач на Центарот за социјална конекција Самуел со седиште во Монтреал. Тоа е непрофитна организација чија мисија е да стави крај на социјалната изолација. Во исто време, таа е авторка на книгата On Belonging: Finding Connection in an Age of Isolation, во која ја поврзува изолацијата не само со личната благосостојба, туку и со еколошката правда, бидејќи обесправените популации често живеат во населби со слаб пристап до зелените површини и повисоки нивоа на загаденост на воздухот, заедно со политички и економски одлуки како иницијативи со кои заедниците можат да здружат различни групи и да поттикнат разбирање. Таа исто така вели дека истражувањата покажуваат врска помеѓу осаменоста и авторитаризмот.

– Сите треба да припаѓаме. Значи, ако не го најдеме на едно место, ќе одиме да го бараме на друго, можеби и потемно место – вели Семјуел.

Социјалните медиуми не можат да ги заменат директните врски

Контактите на социјалните мрежи може да изгледаат како најлесното и најочигледното решение. Кард вели дека може да биде важна алатка за правење планови, учество во блог на заедницата или споделување мемиња кои негуваат култура на мајтап со група пријатели. Сепак, контактот лице в лице е суштински и незаменлив.

– Мислам дека еволуиравме кон заедништво. Телесниот допир, физичките манифестации, мирисот и видот – тие се всушност многу важен дел од личноста што не прави луѓе – вели Кард.

Инвестирајте во врските

– Не можеме само да земаме, мораме да возвратиме со попуштање во нашите односи. Реципроцитетот бара да се појавиме на состанокот порано и да останеме подолго. Се работи за припадност и инклузија – вели Самуел.

Исто така, треба да се забележи дека истражувањето на Кард покажа дека луѓето со една блиска група пријатели, во која сите членови се на исто ниво на пријателство со другите, имаат пониско ниво на осаменост од поединците кои се движат во и надвор од различни општествени кругови без поконкретни значајни врски.

Исто толку важно како и вежбањето

Секоја животна промена треба да се планира, вклучително и работа на социјалните односи. Кард предлага да го вклучите социјалното време во вашиот неделен распоред на ист начин како што планирате здраво подготвување оброци или вежбање.

– Социјалното здравје мора да се рангира заедно со исхраната, вежбањето и другите важни однесувања на скалата на вредности – заклучува Кард.

Слични содржини