Кечап, сенф или мајонез – кој сос има најлошо влијание врз здравјето на луѓето

од Vladimir Zorba

Сосовите кои се служат со храната можат да имаат корисен ефект врз физичкото и менталното здравје, вели нутриционистот Сигне Сванфелд, кој објасни дека кечапот, мајонезот и сенфот не се нужно лош избор.

Важно е, наведува тој, да се придржувате до количината и да ги нема секојдневно на вашето мени. Исто така, според нејзиното мислење, најдобро е да се изберат сосови, односно домашен кечап. мајонез или сенф, кои лесно се прават и се многу поздрави од индустриските производи.

Кечап

Откриено е дека лутиот кечап потенцијално ја зголемува плодноста кај мажите. Антиоксидантот ликопен, кој им дава боја на доматите, може да го зголеми бројот на сперматозоиди за 70 проценти. Студијата од 2002 година на 47.000 мажи покажа дека ако јадете кечап два или повеќе пати неделно, можете да го намалите ризикот од рак на простата за околу 20 проценти.

Сепак, Сигне вели и дека кечапот содржи големи количини на додадени шеќери.

„Ако сакате да го намалите внесот на шеќер, најдете кечап без шеќер или со намален процент“.

Сенф

Сенфот се смета за еден од најстарите познати прилози, во однос на сосовите, а датира од периодот на древниот Египет.

Сенфот е полн со селен и магнезиум, кои можат да имаат антиинфламаторни својства. Некои студии покажаа дека семките од тилчец кои се наоѓаат во сенфот штитат од бактерии и габи како што е ешерихија коли.

Негативната страна на сенфот е тоа што е богата со натриум, па затоа треба да се јаде умерено.

Мајонез

И покрај неговата лоша репутација, мајонезот всушност е направен од хранливи состојки.

„Мајонезот се прави од растително масло и јајца, а двете намирници се хранливи. Маслото содржи незаситени здрави масти, а јајцето обезбедува протеини, витамин Д“, вели Сванфелд.

Мајонезот има висока концентрација на витамин Е, за кој една студија покажа дека може да ги заштити жените во постменопауза од мозочен удар. Истражувачите од Универзитетот во Минесота открија дека жените во постменопауза со значителни количини на витамин Е во нивната исхрана имаат помала веројатност да умрат од мозочен удар.

А најконцентрираниот извор на храна на витамин Е што го консумирале групата жени во студијата бил мајонезот.

Слични содржини