Актуелно
Почетна / Бизнис / Кинескиот пазар на вештачка интелигенција ќе вреди 12 милијарди долари до 2023 година

Кинескиот пазар на вештачка интелигенција ќе вреди 12 милијарди долари до 2023 година

Пазарот за вештачка интелигенција во Кина се очекува да достигне 11,9 милијарди американски долари до 2023 година, според неодамна објавена „бела книга“.

Водени од активни политики, овој пазар најверојатно ќе зафати 12% од глобалниот пазар во 2019 година. Со 64% ​​годишен раст, тој станува втор по големина пазар на вештачка интелигенција во светот, според документот подготвен од IDC и QbitAI.

Во книгата се наведува и дека кинеските компании ги зголемиле своите инвестиции во технологија за вештачка интелигенција оваа година, а нивните опции за примена се зголемуваат. Потенцијални области на кои ќе се фокусира пазарот се секторските услуги, здравството и телекомуникациите.

Сепак, се потенцира дека недостатокот на вештачка интелигенција и специјалисти за високо квалитетни податоци се најголеми предизвици за развојот на технологијата.

Се очекува пазарот да достигне 4,255 милијарди американски долари во 2020 година, со годишен раст од 51,5%, пишува во „белата книга“.

loading...