Кога е најдобро да пиете витамини Д3 за да се заштити од ковид 19 и од остеопороза

од Берта Китинска

Научно е докажано дека ниското ниво на витамин Д3 може да доведе до поголем ризик од инфекција со коронавирус или потешки форми на болеста. Пандемијата нè научи скоро сè во врска со овој витамин: како се создава, од каде го добиваме, колку и како треба да го пиеме.

Но, витаминот Д3, покрај тоа што има големо влијание врз имунитетот, важен е и за градење на скелетниот систем. Ниското ниво на витамин Д3 може да придонесе за болка во коските и зглобовите, како и мускулна слабост, а кај луѓе постари од 50 години, го зголемува ризикот од пад и кршење на коските. Со цел да се намали ризикот од фрактури на скелетот, лекарите велат дека треба да му обезбедиме на организмот задоволително ниво на витамин Д3, но и не помалку важен витамин К2, кој придонесува за зголемување на густината на коските и отпорност на фрактури.

Како соработуваат витамини Д3 и К2

Витаминот Д3 заедно со витамин К2 се смета за една од најважните врски кога станува збор за остеопороза кај жени, особено за време на менопаузата, кога нивото на естроген, кој ги штити коските, е значително пониско. Една од најважните функции на витамин Д3 во организмот е да се контролира ресорпцијата на калциум од храната во цревата. Со цел телото да може правилно да го користи овој калциум, неопходен е витамин К2. Во отсуство на овој витамин, калциумот се таложи во меките ткива, што доведува до калцификации во зглобовите и другите органи.

Остеопорозата е спречена со К и Д „коктел“

Проф. Д-р Емилија Дубљанин Распоповиќ, физијатар на Клиниката за физикална медицина и рехабилитација КЦС, вели дека остеопорозата заболува една од три жени постари од 50 години и секој петти маж по 65-та година од животот.

– Витаминот К2 спречува калциум да се акумулира во артериите, зглобовите, внатрешните органи и прави калцификации, но тој калциум е насочен кон коските, таму каде што е потребно. Физичката активност е исклучително важна, бидејќи е силен стимуланс за создавање коскена маса. Калциумот, кој се внесува преку исхраната, им дава сила на коските, но само доколку во организмот има доволно витамини К2 и Д3. Сепак, со цел да се подобри густината на коските и правилно да заздрави коската, доколку се појави фрактура, покрај физикална терапија, потребно е да се земе оптимално ниво на витамин К2, 90 mcg на ден, како и витамин Д нагоре до 2000 година IJ.

loading...

Слични содржини