Кој е најздравиот начин за консумирање бадеми?

од Nikola Popovski

Иако не е штетно да се консумираат сушени бадеми, многу луѓе ги натопуваат во вода и ги лупат пред употреба. Дали таквите бадеми се навистина подобри и дали нудат дополнителни здравствени придобивки?

Тестовите покажуваат дека бадемите што се потопуваат во вода пред употреба се подобри од сировите бадеми, и има неколку причини за тоа.

Придобивките од бадемите

Бадемите се полни со хранливи материи и се одличен извор на влакна, протеини, витамин Е, магнезиум, манган, бакар, фосфор и многу други корисни состојки.

Сите овие хранливи материи помагаат при губење на тежината, го подобруваат здравјето на коските, расположението и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.

Бадемите го зголемуваат нивото на антиоксиданси во телото, го намалуваат крвниот притисок и го подобруваат протокот на крв.

Ако уживате во нивно редовно консумирање, обидете се да ги натопите во вода претходниот ден и да ги излупите.

Потопувањето бадеми во вода го подобрува нивното варење

Таквите бадеми се полесно и подобро да се готват од сирови или печени. Се што е натопено во вода лесно се џвака и полесно се вари.

Подобра употреба на хранливи материи

Достапноста на хранливи материи од бадемите се зголемува кога се потопуваат во вода, а антиоксидансите и придобивките од растителните влакна се зголемуваат. Потопувањето, исто така, ги отстранува нечистотиите што можат да спречат апсорпција на одредени хранливи материи.

Забрзува губење на тежината

Бадемите потопени во вода ослободуваат ензими како липаза, кои го зајакнуваат метаболизмот и помагаат при слабеење. Затоа, ако планирате да ослабете, се препорачува да земате бадеми со оброци.

Отстранува фитинска киселина

Кога не потопувате бадеми во вода, во нив се задржува фитинска киселина, која врзува некои од хранливите материи, спречувајќи ја нивната апсорпција во телото.

Слични содржини