Корона и проституција: Како понатаму?

од Aleksandar Petrovski

Корона кризата најмногу ја погоди оваа индустрија. На проститутките не им беше дозволено да работат повеќе од половина година, а многу бордели пријавија стечај. Сега во некои делови на Германија бизнисот во црвените четврти се одвива понатаму.

Смислата за хумор сè уште не ја напушти. На прашањето колку години има, Стефани Кли одговара со смеа: “Нема да одговорам на тоа прашање. Покрај тоа, знаете дека дамите на ноќта секогаш лажат”. Но, претседателот на Германското здружение на сексуални работници е сè уште многу лута. И на политичарите кои ја забранија оваа индустрија да работи за време на корона кризата. „Политиката лошо се однесуваше кон нас. Никој не се грижи што се случува со проститутките. Ние не сме помалку важни од, да речеме, фризерите”, рече решителната 58-годишна.

Проститутките од Источна Европа беа особено погодени. „Многумина не знаеја како да го наполнат фрижидерот следниот ден, повеќето од нив се без финансиска резерва, многумина платија данок и за време на карантинот отидоа дома па не добиваа социјална помош“, изјави Кли за Дојче веле. Административен суд сега ја укина забраната за активности за сексуални услуги во најнаселената сојузна покраина Германија, Северна Рајна-Вестфалија. И во многу други германски сојузни држави, борделите имаат дозвола повторно да ги отворат своите врати. Но, за многумина, укинувањето на забраната дојде предоцна. Многу бордели, вклучувајќи ја и Паша во Келн, за која се сметаше дека е најголемата институција од ваков вид во Европа, ги затвори вратите. Оваа индустрија е позната како најголем губитник на корона кризата. Многу проститутки се обидоа, и покрај забраната, да продолжат да работат, преку телефон или онлајн понуди. Кле вели дека кога неодамна се сретна со неколку колешки во Келн, нивните мобилни телефони постојано ѕвонеле. „Клиентите сакаат да одржуваат контакт, дури и за краток разговор по телефон“, вели таа.

Короната бара креативност

Но, повеќе од прашањето за тоа како функционира работата во оваа индустрија во моментот, Стефани Кли и нејзините колеги се заинтересирани за тоа како би изгледало во иднина со коронавирус, маски, правила за дистанца … „Нешто ќе ни падне на ум, ќе бидеме креативни „Можеби можеме да се вратиме на методите што ги заборавивме или потиснавме“, вели Кле со насмевка, без да прецизира што мисли. Ана Росенбах од социјалната служба на Каритас Келн исто така верува дека проституцијата ќе преживее и дека е невозможно да се укине оваа гранка, како што бараат некои хуманитарни организации. „Со забрани не постигнавме ништо“, вели Росенбах, задоволна што проститутките сега можат да се вратат во легалниот бизнис. Градот на Рајна може да се пофали со напредни проекти кога станува збор за грижа за проститутки и создавање подобри услови за нивната работа. За оние што сакаат да го напуштат „најстариот занает во светот“, градот нуди неколку програми.

Насочени програми за започнување нов живот

“Не смееме веднаш да ги ставаме оние што сакаат да ја напуштат претходната работа во социјална програма. Постојат разни судбини, некои од нив го напуштија училиштето или училиштето пред неколку години и мора да погледнеме како да ги искористиме овие искуства “, вели Росенбах од Каритас. Во 1999 година, таа работеше на нов закон со кој се легализира и регулира проституцијата во Германија, закон кој ја подобрува состојбата на жените на теренот. Денес, организациите за заштита на проституција се борат со други проблеми. Многу жени и девојки доаѓаат од новите земји на ЕУ како што се Романија и Бугарија. “Треба да се бориме против сиромаштијата во тие земји. И тука во Германија, треба да им помогнеме на здравствените канцеларии не само да бидат успешни во борбата против ширењето на коронавирусот, туку и во заштитата на проститутките”, заклучува Росенбах.

loading...

Слични содржини