КОРОНАТА СОЗДАВА ЗГРУТЧУВАЊЕ И КАЈ ОНИЕ КОИ НЕ СЕ СЕРИОЗНО БОЛНИ: Позната српска докторка ја откри вистината за оваа теорија

од Aleksandar Petrovski

Не е познато доволно за вирусот САРС-КоВ-2. Некои прашања од професијата сè уште се неодговорени, и затоа многу информации за коронавирусот се засноваат на претпоставка.

Така, толкувањето на студијата објавено од РСНА (Радиолошко друштво од Северна Америка) за последиците што короната им ја остава на пациентите се појави на социјалните мрежи.

Имено, според некои, самиот вирус создава згрутчувања во белите дробови дури и кај оние кои не се критични, а оваа интерпретација ги загрижи многумина.

Се толкува на следниов начин:

Денешни вести од епидемијата КОВИД-19: студија во која беа тестирани 328 САРС-Ков-2 со пулмонална КТ ангиографија. Белодробна емболија беше пронајдена кај неверојатни 22% од пациентите (вклучително и 78% од луѓето на кои НЕ им беше потребна интензивна нега). Тоа дава причина зошто толку многу оштетување на срцето и белите дробови може да се забележи дури и кај луѓе кои немале доволно сериозна болест за да завршат во болницата.

Пулмологот д-р Татјана Радосављeвиќ, специјалист за белодробни заболувања и туберкулоза објасни дека наведените податоци се однесуваат на потешки пациенти и дека 22% од испитаниците со КОВИД-19 имаат пулмонален тромбоемболизам и дека не се однесуваат на благи болни пациенти. Испитани се само болнички пациенти со потешки форми на болеста, претежно оние кои се на интензивна нега, кои се на кислород или респиратор.

– КТ ангиографија се изведуваше само на тешки пациенти. Затоа, само сериозна болест може да биде причина да се направи КТ ангиографија.

Според д-р Радосављeвиќ, имало повеќе вакви снимки за време на вирусот корона.

– Тромби во пулмоналните артерии се забележани и на обдукциите на оние што починале со Ковид 19.

Јасно е дека КТ ангиографија во оваа студија не била извршена кај оние пациенти кои имаат поблага клиничка слика и затоа теоријата на белодробна емболија кај поблаги пациенти – паѓа во вода.

Конечно, ова не се тврди ниту во цитираната студија.

– Важно е да се разбере дека КТ не е обичен скенер, дека се прави кога постои клиничко сомневање дека имаме тромб. Ова е скап метод, и се прави само кога постои висок степен на сомневање за нарушувања на згрутчувањето на крвта и формирање на згрутчување на крвта што може да се „заглави во белите дробови“.

Целта на наведената студија е да привлече внимание на високиот степен на тромби во белите дробови, т.н. белодробен тромбоемболизам кај лица со тешки форми на Ковид 19.

loading...

Слични содржини