Коронавирусот не е дел од теориите на заговор

од Aleksandar Petrovski

Доналд Трамп го нарекува „кинески вирус“. Кина се обидува да премине подалеку од суспензијата на другите земји. Која е вистината? Променете го геномот на вирусот за да откриете сè, пишува весникот „Ное цирихер цајтунг“.

Во последните неколку недели видовме дека новиот коронавирус се шири низ целиот свет. Сепак, лажните вести се шират побрзо од самиот вирус. Една од омилените теми на теориите на заговор е прашањето од каде и кога започна пандемијата на коронавирусот.

Првата верзија е дека вирусот се пренесува од животно на човек, но дека вирусот е изграден во тајна лабораторија во Кина.

Друга верзија поддржана од кинеската Влада е дека белодробното заболување КОВИД-19 се појавило во септември минатата година во САД и е пренесено во Кина.

Според најновите гласини, вирусот првпат се појавил во Северна Италија во ноември. Оваа гласина кружеше во медиумите од италијанскиот лекар Џузепе Ремучи од Институтот за фармацевтски истражувања, Марио Негри. Ремучи изјавил за италијанските и американските медиуми дека италијанските лекари дијагностицирале случаи на невообичаена и тешка пневмонија кај постарите лица во Ломбардија во ноември и декември. Нема обезбедено никакви докази, но и покрај тоа веста се ширеше како лавина, благодарение на социјалните мрежи во Кина.

Дистрибуирањето нови лажни вести е многу лесно. За научно побивање се бара многу напор, но, сепак, е можно. Истражувачите имаат можност да дадат јасна слика за тоа каде првпат се појавил новиот коронавирус и како започнал неговиот триумфален марш низ светот. Клучот за сето ова е анализи на геномот.

Секој пат кога вирусот ќе се реплицира во клетката на домаќинот, можат да се појават мали грешки при копирање генетски информации. Овие мутации најчесто не влијаат на својствата на вирусот, како што е неговата агресивност. Со текот на времето, сепак, сè повеќе мутации се акумулираат во геномот.

Ако се споредат секвенциите на гените на примероци од вирус земени во различно време и различна локација, може да се создаде еден вид патоген врз основа на мутации. Ова овозможува барем општо да се следат врските.

Во градење такво семејно стебло за САРС-КОВИД-19 и споредување со статистиката, научниците од Базел заклучиле дека епидемијата најверојатно почнала во Кина во првата половина на ноември. Во тековните недели вирусот непријатно се проширил низ Кина, сè додека првите информации за пациенти со тешко белодробно воспаление не излегоа на виделина кон крајот на декември.

Нема докази што сугерираат дека вирусот во тоа време бил активен и во Италија во тој момент. Анализите покажуваат дека вирусот се појавил во Италија во јануари. Веројатно вирусот се појавил преку два различни канали, едниот преку Северна Италија, а другиот преку регионот во Рим. Затоа, тешката пневмонија дијагностицирана во Италија во ноември и декември се должи на друг патоген.

Вирусите што денес циркулираат во Европа имаат генетски промени во споредба со вирусите од Кина. Сепак, не треба да се носи заклучок дека неколку мутации го имаат направено вирусот поопасен.

Високата стапка на смртност во Италија е веројатно од други причини. Доколку високата стапка на смртност во Италија се должи на мутација, стапката на смртност треба да биде висока и во другите европски земји, што не е случај.

Што се случи со гласините дека вирусот е произведен во тајна кинеска лабораторија? И тие беа негирани. Во специјализираното списание „Природна медицина“, научниците докажаа преку генетска анализа дека вирусот не е лабораториски генериран и не е генетски модифициран. Во спротивно, ќе беше слично и со досегашните коронавируси.

Студијата ја поддржува хипотезата дека нов коронавирус се развил кај лилјаци и потоа можеби преку посреден домаќин е пренесен и на луѓето.

loading...

Слични содржини