Крвна група која има поголем ризик од мозочен удар

од Stefanija Kuzmanovska

Каква корелација постои помеѓу мозочниот удар, срцевиот удар и крвната група? Новото истражување откри врска која не треба да се потцени.

Мозочниот удар е цереброваскуларна болест, често со ненадеен почеток, која се јавува по намалување или прекин на протокот на крв во мозокот и последователна смрт на мозочните клетки. Секој сигнал што може да го предвиди ризикот може да биде важен.

Во врска со тоа, истражувањето спроведено од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мериленд и објавено во списанието Neurology покажа дека крвната група на една личност може да биде поврзана со ризикот од ран мозочен удар.

Анализата покажа дека луѓето со ран мозочен удар имаат поголема веројатност да имаат крвна група А и помала веројатност да имаат крвна група О, во споредба со луѓето со доцен мозочен удар и луѓето кои никогаш немале мозочен удар.

Поточно, оние со крвна група А имале 16 отсто поголем ризик од ран мозочен удар отколку луѓето со други крвни групи. Додека оние со крвна група О имале 12 отсто помал ризик.

Истражувачите сè уште не ја знаат причината за оваа поврзаност, но се смета дека е поврзана со факторите на згрутчување на крвта, како што се тромбоцитите и клетките на обложување на крвните садови и други циркулирачки протеини, кои играат улога во формирањето на згрутчување на крвта.

Сепак, потребни се дополнителни истражувања за подобро да се разјаснат механизмите на зголемен ризик од мозочен удар.

Слични содржини