Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Можно е имунитет на коронавирус да имаат многу повеќе луѓе отколку што се мислеше

Можно е имунитет на коронавирус да имаат многу повеќе луѓе отколку што се мислеше

Најновата студија покажува дека луѓето кои немале антитела на коронавирус на тестот, сепак може да имаат некаков имунитет, пишува Би-Би-Си.

Научниците од каролинскиот универзитет во Шведска тестирале 200 лица за антитела и Т-клетки.

Откриено е дека, за секое лице позитивно на антитело, има две кај кои се пронајдени специјални Т-клетки кои ги уништуваат оние заразените со коронавирусот. Таквив примерок се најде и кај лица кои имале многу благи или непостоечки симптоми.

Ова би значело дека поголема група на луѓе имаат одредено ниво на имунитет на коронавирус отколку што покажуваат тестовите за антитела, како што се оние објавени во британскиот национален тест за инфекција.

Имунитет на стадото?

Сепак, Маркус Бугерт, научникот што работеше на студијата, рече дека овој факт не не води во насока на имунитет на стадата.

Потребна е поголема анализа за да се разбере дали Т-клетките обезбедуваат т.н. „Стерилизиран имунитет“ (заштита на индивидуата, но поединецот сè уште може да биде носител на вирусот).

Ако антителата не успеат да го неутрализираат вирусот, тој може да влезе во нашите клетки и да ги претвори во фабрики на нови вируси.
Од друга страна, Т-клетките ги напаѓаат оние клетки кои се веќе заразени и целосно ги уништуваат, спречувајќи вирусот да се шири во други, здрави клетки.

Исто како антителата, Т-клетките се дел од имунолошкиот систем кој има меморија. Откако ќе препознае одреден вирус, може брзо да ги таргетира заразените клетки и да ги убие.

Лекот Интерлеукин 7 кој произведува T-клетки сега е во фаза на тестирање во Велика Британија за да се види дали може да им помогне на пациентите да се опорават.

Иако ова е најголемата студија на Т-клетки до денес, вклучила само мала група на пациенти.

Т-клетките се многу сложени и потешко се идентификуваат од антителата, за кои се потребни посебни лаборатории и мали примероци што се тестираат во текот на неколку дена. Ова значи дека масовното тестирање за Т-клетките нема да започне толку наскоро.

loading...