Актуелно
Почетна / Анализи / Научниците тврдат дека луѓето кои ги пијат овие лекови имаат двојно повеќе шанса да се заразат со коронавирус

Научниците тврдат дека луѓето кои ги пијат овие лекови имаат двојно повеќе шанса да се заразат со коронавирус

Употребата на антациди, широко достапни лекови за желудочна киселина, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРД) и чиреви, е зголемено со ризик од инфекција со коронавирус, според студијата на американски научници.

Инхибитори на протонска пумпа, кои се користат за сузбивање на секрецијата на желудочната киселина, всушност спречуваат навлегување на микроорганизмите во дигестивниот тракт, со што се спречуваат цревни инфекции.

Сепак, една нова студија во која учествувале 53.130 лица, од кои 3.386 тестирале биле позитивне на вирусот корона, открило дека оние кои земале лек еднаш или двапати на ден, имаат поголема веројатност да се зарзат со коронавирусот.

Имено, оние кои ги земаат овие лекови еднаш на ден, според научниците, имаат двојно поголема веројатност да бидат заразени со вирусот на корона, а оние што ги земаат двапати на ден, дури и четири.

Целта на желудочната киселина е да убие микроорганизми пред да влезат во дигестивниот тракт. Иако вирусот на корона лесно се уништува кога вредноста на рН во стомакот е под 3, инхибиторите на протонска пумпа ја неутрализираат pH вредноста, поради што вирусот сè уште може да преживее во телото подолго отколку кај другите луѓе.

Студијата беше објавена, предводена од д-р Бренан Шпигел од Медицинскиот центар Чедар-Синај во Лос Анџелес, а објавена во американскиот журнал за гастроентерологија. Сепак, истражувачите велат дека неговите резултати се уште подлежат на понатамошна и подлабока анализа.

loading...