Нон-пејпер: Европскиот совет дефинитивно го одби пристапот до документот со кој се менуваат границите на Балканот

од Stefanija Kuzmanovska

Европскиот совет дефинитивно го отфрли барањето за пристап до документ поврзан со „наводниот словенечки нон-пејпер за промена на границите на Западен Балкан“.

Барањето за пристап и дефинитивно беше одбиено.

„Бараниот документ се однесува на многу чувствителна тема, а неговото објавување би имало јасно и директно влијание врз односите на ЕУ со соседството, со што ќе се поткопа јавниот интерес за меѓународните односи“, се вели во одговорот на Европскиот совет до австриската новинска агенција АПА во вторникот.

Поради оваа проценка и релевантните законски одредби, тие немаат друг избор освен да одбијат да го достават документот, без оглед на централното значење на слободата на медиумите, одлучи Европскиот совет.

Уште на почетокот на јуни, австрискиот совет и потврди на австриската агенција дека има документ поврзан со наводниот словенечки нон-пејпер за промена на границите на Западен Балкан.

Меѓутоа, по испитувањето на случајот, тие одлучија да не дадат пристап до документот бидејќи случајот очигледно спаѓа во исклучоците на Директивата, според која институциите можат да одбијат пристап до документи чие објавување ќе го „загрози јавниот интерес (…) особено меѓународниот односи “.

Наводниот словенечки нон пејпер крена многу прашина кон средината на април и во Западен Балкан и во Словенија.

Имено, тој предложи промена на границите на Западен Балкан или „Крај на распадот на Југославија“. Меѓу другото, тој вклучува „идеи за распаѓање на БиХ и обединување на Косово и Албанија“.

Според извештаите на медиумите, во подготовките за претседавање на Словенија со Советот на ЕУ, што започна во јули, словенечкиот премиер Јанез Јанша, исто така, помогнал тој да се прошири, што сепак го негираше. Албанскиот премиер Еди Рама потврди дека видел таков документ и разговарал за тоа со Јанша.

Според извештаите на медиумите во БиХ, се очекува Јанша да го претстави документот на претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел.

Прес -службата потоа одговори на прашања во врска со овој документ, само што тие не можеа да потврдат дека го примиле документот.

Клемен Грошеj, европратеник од Словенија, исто така, побара пристап до документот кон средината на јули.

Во јуни владата објави документ од поранешниот претседател Милан Кучан за ситуацијата во Босна и Херцеговина. Но, ова, според соговорници на Н1, не е контроверзен нон-пејпер кој треба да зборува за промени на границите на Западен Балкан.

За време на објавувањето, навести дека може да се работи за контроверзен нон-пејпер, чие постоење е потврдено од Советот на ЕУ, бидејќи актуелната влада не усвоила ниту еден документ за границите на Балканот, или воопшто не разговарала за тоа.

Слични содржини