Нова сообраќајна камера гледа сѐ, наводно не греши и снима со рекордно големи брзини

од Vladimir Zorba

Технологијата напредува од ден на ден и нереално е да се очекува дека системот за сообраќајни камери ќе заостане. Полската компанија Vitronic Machine Vision е еден од лидерите на овој интересен пазар чиј примарен интерес е да ги заузда несовесните возачи. Штотуку и достави на полската сообраќајна полиција голем број од своите нови уреди наречени Poliscan, кои гарантираат исклучителни перформанси.

Прво, Vitronic вели дека нивните снимки не можат да се поништат на суд, односно дека сите уреди се сертифицирани и точни. Второ, со куќиште кое наликува на столб, камерите снимаат во сите правци, а еден мерен систем следи неколку сообраќајни ленти. Камерите можат да забележат сообраќај што се приближува и заминува, да снимаат возила што се движат едно зад друго. Сето ова обезбедува беспрекорно евидентирање на прекршоци, дури и во густ сообраќај, велат од „ХАК“.

Благодарение на технологијата за ласерско мерење, невозможно е да се заменат (погрешно) проценети возила кои се пребрзи, дури и ако возат паралелно. На квалитетот на мерењето на никаков начин не влијаат сообраќајот или временските услови. Полјаците тврдат дека ласерот или Lidar е одговорен за различноста.

Vitronic го продава својот нов уред во три конфигурации, како столб со серија камери, на статив или во куќиште кое наликува на задниот дел на кампер. Конечно, многу камери имаат ограничувања на брзината со кои можат да снимаат. Оваа камера „попушта“ само по 320 km/h.

Слични содржини