Ново истражување откриено кој е одговорен ширењето на ковид: Сега е јасно зошто е важно да се носи маска

од Берта Китинска

Американски научници открија дека најмалку 50 проценти од коронавирусните инфекции се пренесуваат од луѓе без симптоми на инфекција, објави весникот „Американска медицинска асоцијација“.

Заменик-директорот на Одделот за инфективни болести во Центрите за контрола и превенција на болести во САД (ЦДЦ) и раководителот на студијата велат дека резултатите од нивната студија ја поддржуваат важноста на носењето маски и одржување на физичката дистанца.

За целите на студијата, научниците ги класифицираа потенцијалните носители на коронавирусот во три групи – симптоматски, пресимптоматски (оние кои сè уште немаат симптоми, но ќе ги развијат) и асимптоматски.

Тие потоа развија модел за тоа колку групи ќе го шират коронавирусот врз основа на денот кога луѓето се најмногу заразни. Тие го утврдија петтиот ден од изложеноста на вирусот корона како основна вредност, бидејќи беше утврдено дека е просечно времетраење на инкубацијата. Ова е време кога повеќето луѓе развиваат симптоми.Моделот првично вклучува претпоставки дека 30 проценти од заразените се асимптоматски и дека нивната количина на инфекција е малку помала (75 проценти) во споредба со оние кои покажуваат симптоми или ќе ги развијат.

Врз основа на овие претпоставки, резултатите покажаа дека само асимптоматски вектори на коронавируси се одговорни за 24 проценти од инфекциите. како и нивната стапка на инфективност во однос на другите групи.

Во огромното мнозинство на овие сценарија, асимптоматските луѓе (асимптоматски и пресимптоматски) се покажа дека пренесуваат најмалку 50 проценти од новите инфекции.

– Скалата на преносот беше повеќе од 50 проценти, без оглед на широкиот опсег на основни вредности – рече шефот на научниот тим и додаде дека аналитичарите се изненадени од конзистентноста на резултатите.

Дури и во најконзервативната проценка, во која врвот на инфекцијата е седмиот ден по изложувањето на вирусот, а асимптоматските пациенти предизвикуваат нула проценти од инфекции, тие сепак симптоматски предизвикаа четвртина нови.

Научниците кои го спроведоа ова истражување предупредуваат дека нивните модели веројатно го потценуваат реалниот процент на ширење во кое учествуваат луѓе без симптоми, бидејќи тие ги пресметале стапките како сите да се движат слободно каде што сакаат.

Но, во реалноста, температурата на влезот во многу ресторани и други институции се мери со цел да се спречи влез на луѓе кои имаат симптоми на корона инфекција со вирусот. Исто така, многу луѓе кои имаат симптоми на коронавирусна инфекција се во самоизолација дома, што значи дека е помала веројатноста да ја шират инфекцијата како оние кои се чувствуваат здрави.

loading...

Слични содржини