Одлука вредна историски запис: Аргентина се ослободи од табуата и изгласа закон за легализација на абортусот

Сенатот во Аргентина денес го изгласа законот за легализација на абортусот до 14. недела од бременоста и на тој начин донесе историска победа во зголемениот растечки подем на женските права во Аргентина.

За законот гласаа, 38 сенатори, додека 29 беа против.

Гласањето следеше по маратонската расправа која започна вчера.

Сенатот на овој начи, го сруши традиционално силното влијание на католичката црква во Аргентина.

Слични содржини