Оформена привремена Влада во Грција пред претстојните избори

од desk4
238 прегледи

Привремената Влада на Грција ќе биде формирана со цел да има мандат од еден месец и да организира избори кои ќе се одржат на 25 јуни. Во новата Влада, почесниот амбасадор Василис Каскарелис ќе биде поставен на позицијата шеф на дипломатијата, додека поранешниот заменик-министер за одбрана Алкивиадис Стефанис ќе се врати во Министерството за одбрана, но овој пат како министер за одбрана.

Заменик-гувернерот на Банката на Грција, Теодорос Пелагидис, ќе биде поставен како заменик-министер за финансии. Во останатите министерства се очекуваат промени, а најавен е и нов владин портпарол, новинарот од државната телевизија ЕРТ Илиас Сиакандарис.

Исто така, искусниот дипломат, почесниот амбасадор Каскарелис, ќе го замени Никос Дендиас во Министерството за надворешни работи до изборите на 25 јуни. Каскарелис има богато дипломатско искуство и претходно бил постојан претставник на Грција во Организацијата на обединетите нации (ОН), НАТО и Европската унија (ЕУ), како и амбасадор во САД.

Светкаво примо-предавање на функциите ќе се одржи во секое од Министерствата по свечената заклетва, која ќе се одржи во Претседателската палата утре во 12 часот. Привремениот претседател на грчката Влада, Јоанис Сармас, денеска положи свечена заклетва и официјално ја презеде функцијата по средба со поранешниот премиер Кирјакос Мицотакис.

Оваа Влада има задача да управува во преоден период до изборите и да осигура нормално функционирање на државните институции и процесите во Грција.

Слични содржини