Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Откриено опасно антитело во крвта на луѓе со тешка форма на КОВИД-19

Откриено опасно антитело во крвта на луѓе со тешка форма на КОВИД-19

Едно од антителата што се појавува во крвта на луѓе кои имале тешка форма на инфекција со коронавирус не го ослабува вирусот, туку предизвикува сериозно воспаление. Холандските биолози дошле до таков заклучок. Евентуалните последици и начини за борба против ова, научниците ги објавија во напис во електронската научна библиотека „bioRxiv“.

Научниците откриле дека антителата од крвната плазма на прележаните од КОВИД-19, кои можат да се врзуваат за новиот протеин на новиот коронавирус кога тие комуницираат со макрофагните клетки, имаат многу моќен воспалителен ефект. Ова објаснува зошто, кога адаптивниот имунитет е „вклучен“, здравјето на многу пациенти нагло се влошува.

Според постојните податоци, инфекцијата со коронавирусот САРС-КоВ-2 го нарушува имунолошкиот систем на пациенти, се јавуваат масовно воспаление, микротромби и други проблеми, што само по себе го загрозуваат животот на пациентот, а не само во комбинација со КОВИД-19. Научниците сега се обидуваат да дознаат зошто се случуваат и како да ги спречат да се појават.

Холандските молекуларни биолози ја сфатиле можната причина за тоа да се случи. Тие, исто така, ги пронајдоа првите индиции дека трансфузијата во плазма од луѓе кои имале КОВИД-19 може да биде опасна за нови пациенти.

Истражувачите ги испитале антителата во крвта на таквите пациенти и откриле дека тие имаат чуден и опасен ефект врз здравјето на луѓето. Антителата се врзуваат за одредени типови макрофаги, предизвикувајќи нив да произведат големи количини на сигнални молекули кои предизвикуваат воспаление.

Ова значи дека антителата директно влијаат на однесувањето на имуните клетки.
Нарушувања на микрофагите предизвикани од овие антитела не само што ги забрзуваат воспалителните процеси, туку придонесуваат за формирање на згрутчување на крвта и го нарушуваат васкуларниот систем. За сите овие проблеми се смета дека се главни причини за компликации со инфекција КОВИД-19.

Биолозите успеаја да ги потиснат овие реакции со R406, една од компонентите на фостаматиниб што се користи за лекување на имунолошка тромбоцитопенија.
Сето ова значи дека препарати слични на R406 може да се користат за лекување на КОВИД-19 и дека се појавува нов извор на опасност за пациентот во третманот на коронавирус инфекција со трансфузија на крв.

loading...