Пет активности кои ќе го одржат мозокот млад

од Stefanija Kuzmanovska

Според когнитивниот невролог, др. Каролин Лиф, мозокот е единствениот орган во телото кој станува се подобар со возраста, но треба да се вежба.

Еве пет активности што таа ги препорачува за да се зачува младоста на мозокот.

Читајте
Читањето е генерално неверојатен начин за вежбање на умот и креативно размислување. Но, може да имате уште повеќе придобивки ако обрнете внимание на тоа како читате.

„Ќе мора да читате со ентузијазам, да ги консумирате и да уживате во зборовите. Наместо да читате неколку страници без ентузијазам пред спиење, бидејќи сте слушнале дека е добро за вас, оставете го вашиот ум да влезе во друг свет. Ова создава одличен проток на крв во мозокот и активира рамнотежа на фреквенции во мозокот кои може да промовираат здрава невропластичност“, објаснува др. Лиф.

Решавајте сложени загатки со други
Добрата загатка поттикнува гама активност во мозокот, што е одлично за креативност и одржување на мозокот млад, вели Лиф. Сепак, не само загатките можат да ја стимулираат мозочната активност. Минатата есен, психијатарот и експерт за нарушувања на мозокот, Даниел Амин, рече дека пинг -понгот е најдобрата игра за мозокот.

Шетање и размислување
Лиф вели дека шетањето и размислувањето ќе вклучат 200 различни делови на мозокот на креативен и стимулативен начин што може да помогне да се задржи мозокот млад.

Променете го начинот на кој слушате музика
Да, нешто едноставно како слушање музика може да го подобри мозокот. Д -р Лиф вели дека слушањето музика, дозволувајќи ви да ве понесе, може да има регенерирачки ефект врз целокупниот проток на енергија во мозокот.

Набљудувајте се себеси и вашето влијание врз другите
Ова ќе вклучува различни фреквенции на мозокот, особено алфа фреквенција, вели др. Лиф. Ова може да ви помогне да ги идентификувате токсичните обрасци што ви се потребни за детоксикација, што навистина може да влијае на вашата возраст и здравјето на мозокот.

Слични содржини