Поховано пилешко со моцарела и шунка

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 2 парчиња пилешки стек

– 100 гр шунка

– 400 гр моцарела

– 200 гр брашно

– 1/2 лажичка сол, бибер

– 2 јајца

– 250 гр презла

– масло

Подготовка:

На двете парчиња бело месо направете процепи по должина (не сечете до крај). Потоа пополнете ги тие делови со моцарела и шунка кои сте ги исечкале.

Во три чинии прелијте ги брашното, јајцата и презлата. Зачинете го брашното со сол и бибер, па пилешкото потопете го во брашното, па во јајцата и на крај во презлата.

Ставете го пилешкото во мал плех обложен со хартија за печење и ставете го во замрзнувач четири часа.

После тоа добро загрејте го маслото и пржете го месото пет минути. Внимавајте шунката и моцарелата да не излезат од отворот.

Кога ќе го испржите месото, повторно ставете го во плех обложен со хартија за печење и печете го во рерна 20 минути на 200 степени.

Послужете со сезонска салата.

Слични содржини