Актуелно
Почетна / TOP NEWS / ПОСТОИ НАЧИН ДА СЕ ЗАПРЕ КОРОНАТА: Епидемиологот Каиќ има свое решение и сега го изнесе пред целиот свет!

ПОСТОИ НАЧИН ДА СЕ ЗАПРЕ КОРОНАТА: Епидемиологот Каиќ има свое решение и сега го изнесе пред целиот свет!

Добро познатиот хрватски епидемиолог Бернард Каиќ објасни дека иако повторното воведување строги мерки за изолација ќе го уништи вирусот, оваа мерка е невозможна да се спроведе заради економијата, но дека може да се практикува забрана за собири, носење маски, физичко растојание и миење на рацете и така вирусот ќе забави.
Во емисија на Н1, тој објасни дали Хрватска ќе се најде во ситуација со коронавирусот како што е сега Србија, која е важноста на вакцината за зачувување на здравствениот систем од колапс, како и за важноста на физичката дистанца и носење маски, но и како 2,3 проценти од тестираните биле во контакт со вирусот.

Каиќ исто така смета дека стекнувањето колективен имунитет е бесмислено и се залага за обврска да се носат маски на јавни места.

Вирусот не престанува

„Тоа би значело на еден препознат заболен имаме 30 непрепознаени пациенти, така што значењето на пребројување на пациентите се доведува во прашање, па значењето на наоѓање контакти е исто така под знак прашалник“, рече Каиќ. Тој додаде дека е загрижен затоа што вирусот очигледно не се намалува и покрај топлото време како што сите се надевавме.

„Бројот на пациенти расте, и мислам дека е невозможно да се запре ширењето на вирусот без многу строгите мерки што ги имавме во март и април и сигурно е дека тој ќе продолжи да се шири. Ако има голем број заразени лица, исто така, ќе има голем број на оние со посериозни симптоми и смртни случаи. Дополнителна причина зошто сега има помалку хоспитализирани е тоа што во почетокот ги хоспитализиравме практично сите пациенти, но со тек на време сфативме дека е непотребно. Постојат посериозни и посериозни заболувања од кои повеќе луѓе умираат, но бидејќи е неопходно сериозно да се ангажира здравствениот систем, може да се каже дека ова е најголемата мака за нив “, рече Бернард Каиќ.

За 10 дена имавме 706 заразени, а пред три месеци за 10 дена имавме 684 пациенти. Што е разликата?

„Ништо не е различно, сè е потполно исто, само тогаш се надевавме дека може да се запре. Во тоа време, бранот штотуку започна и се надеваше дека со многу строги мерки, може да се запре неговото ширење. Но, очигледно, ова нема да може да се запре така. Вирусот не може да се запре без строги мерки, но јас не би препорачал повторно строги мерки. Ако сите затвориме еден месец, преносот на вирусот ќе запре, но со огромни штети. Економијата и здравјето на луѓето, исто така, страдаа, особено ментално. Може да се случи повторно, но повторно кога ќе отвориме сè, повторно ќе имаме пациенти. Треба да го најдеме најдобриот можен начин да го задржиме под контрола “, рече Каиќ.

„Би вовел обврска да носам маска на јавни места. Би вовел обврска и физичко растојание, што очигледно не постои. Би го намалил бројот на дозволени лица во затворено. Јас би ги намалил сите места каде не може да се одржува физичко растојание, како што се ноќни клубови и свадби. Намалувањето на митинзите се чини дека е единствениот начин да се ограничат митинзите. Ако сè беше ослободено, ако луѓето се однесуваа како пред короната, ние брзо ќе имавме илјадници пациенти и стотици во болници “, рече Каиќ, додавајќи дека времето за ограничување на митинзите било пред две недели.

„Прашањето е дали мерките требаше да се релаксираат до тој степен. Ако ширењето на вирусот треба да се намали, треба да се заострат мерките, но може да се донесе одлука да не се стори тоа. Сега достигнавме максимум и ако има повеќе пациенти, ќе мора да престанеме да ги следиме контактите. Кога имавме изолација, имаше 2.000 пациенти, многу други беа асимптоматски “, рече Каиќ.

Тој ја истакна важноста за придржување кон мерките.

„Важно е сите да се придржуваат кон мерките кои го спречуваат ширењето на вирусот. Знаеме дека повеќе луѓе се заразени отколку што се детектирани, но строгите мерки довеле до тоа да не се шири вирусот. Јасно е дека не можеме да останеме дома како во март, но луѓето треба да се придржуваат кон мерките за намалување на ризикот. Физичко растојание, маски и миење на рацете – сите сè уште се согласуваат за тоа. Други мерки, како што е намалување на собирите, се оние околу кои постојат разлики. Знаеме дека многу повеќе луѓе биле заразени отколку што се детектирани, но строгите мерки резултирале во нив да не се пренесат болест. Затоа луѓето мора да се придржуваат кон мерките во секојдневниот живот и на јавните собири “, рече тој за Н1.

Стекнување на колективен имунитет нема смисла

Тој исто така вели дека тие завршиле со тестирање на примероците и дека податоците покажуваат дека околу 2,3 проценти од луѓето биле во контакт со вирусот.

„Колку луѓе биле во контакт со вирусот, дали е тоа 1-3 проценти – не е важен факт, затоа што тоа се мали податоци, 2,3 проценти од луѓето што ги тестиравме биле во контакт со вирусот, што би било 80.000-90.000 луѓе. Ова би значело дека на еден познат заразен имаме 30 непознати пациенти, така што значењето на броење на пациентите се доведува во прашање, па значењето на наоѓање контакти е исто така под знак прашалник. Стекнувањето колективен имунитет нема смисла, со оглед дека имаме 30 непознати. Мерките за забавување имаат смисла, затоа што ако имаме 500.000 заразени лица за три месеци наместо 80.000, ќе имаме повеќе смртни случаи и повеќе хоспитализации. Треба да се вложат напори да се забави ширењето на вирусот. Нема докази дека клиничката слика на пациентите е променета “, заклучи Каиќ.

loading...