Русија годинава забележала 3.400 воени авиони на други земји во близина на својата граница

од Milan1

Во 2021 година, Воздухопловно-космичките сили на Русија забележале 3.400 воени авиони на други земји во близина на руската граница, изјави заменик-врховниот командант на воздухопловните и вселенските сили, Андреј Јудин.

– Годинава во близина на границата на Руската Федерација беа откриени околу 3.400 воени авиони на странски земји, извршени се повеќе од 110 лансирања на балистички ракети и вселенски ракети, како и повеќе од 1.500 странски вселенски изјави Џудин во интервју за официјалниот весник на Министерството за одбрана на Русија „Црвена звезда“.

Според него, со цел да се спречи кршење на државните граници и други воени активности во близина на руската граница, над 100 пати биле подигнати ловци на Воено-космичките сили.

– Дежурните сили спречија да се прекрши државната граница, нагласи Јудин.

Слични содржини