Актуелно
Почетна / Актуелно / Преименувани катните гаражи: „Македонска фаланга“ и „Тодор Александров“ заминуваат во историјата

Преименувани катните гаражи: „Македонска фаланга“ и „Тодор Александров“ заминуваат во историјата

„Македонска фаланга“ и „Тодор Александров“ заминуваа во историјата, Градот Скопје изминатите денови постави табли со нови имиња на овие два објекти. Првиот се вика катна гаража „26 јули“, а вториот катна гаража „Беко“.

Двете катни гаражи беа преименувани со одука на Советот на Град Скопје како пример на вреднување на историјата и на имињата кои потекнуваат од обновата на Скопје по земјотресот, се вели во соопштението од Град Скопје.

Преименувањето на објектите следи како обврска од „Преспанскиот договор“ кој Република Македонија го потпиша со својот јужен сосед, а кој во себе вклучува и промена на имиња на објекти на неколку државни институции.

loading...