Проф.Димитров: Не можеме да постигнеме разбирање за текст за Гоце Делчев

од Vladimir Zorba

Досега бев убеден дека, и покрај сериозните проблеми, и покрај темелните разлики што постојат меѓу нас и нашите колеги од Скопје, ние сме Мешовит комитет за историски и образовни прашања, но од денешниот 14-ти состанок, почнувам да се прашувам дали навистина е така. Ова го рече копретседавачот на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања со Република Северна Македонија, проф. Ангел Димитров, јави репортерот на БГНЕС.

„Вчера, нашите колеги категорично одбија да водиме било каков конкретен разговор на одредена историска тема. Нешто што не е само типично, туку е и неизбежно за професионалните историчари“, рече проф.Димитров.

Тој рече дека е тешко да се постигне разбирање за Гоце Делчев.

„На претходниот состанок, кога имаше чудно и неочекувано блокирање на нашето разбирање за нашата забелешка во учебникот за 7-мо одделение на Република Северна Македонија, кој се занимава со времето и личноста на кралот Самуил, решивме и тоа беше прифатено од нашите колеги, секој земја да подготви краток текст, структура, како би можела да изгледа таквата лекција, да се направи чекор напред, да се ослободи од непотребниот стрес при толкувањето на проценките од тоа време. Вчера, скоро два месеци по овој состанок, предложивме таков текст, но нашите колеги предложија нешто што не само што изненадуваше, туку беше и сосема туѓо за природата на работата на овој комитет. Тие предложија теоретска рамка, во најопшта смисла, за мултиперспективност, во која се фетишизира правото на секого, дури и наведено – историчари, новинари, политичари итн. да толкуваат како што одлучуваат за кој било настан. Разбирате, ова категорично отстапува од поимот мултиперспективност во оваа дидактичка, едукативна смисла, што им овозможува на авторите да презентираат историски настан или личност според ставовите на различните учесници во него“, рече Димитров.

Истакна дека ова е сосема различно од политичкото разбирање на нивните колеги дека мултиперспективноста значи дека како посебен државен субјект, тие имаат право да го читаат како што сакаат минатото.

„Последните часови на денешната средба повторно на начин што само потврдува дека едвај можеме да постигнеме разбирање за текст за Гоце Делчев, повторно одзеде плодно време од работата на нашата комисија“, рече тој

Проф. Димитров исто така најави дека на лето Мешовитиот комитет за историски прашања нема да има нов состанок.

Петнаесеттиот состанок ќе се одржи во средината на октомври.

„Искрено се надеваме дека летните месеци сепак ќе дадат можност да го преиспитаат овој став кон работата и да направат некои чекори, се надевам дека ќе бидеме напред“, рече тој.

Слични содржини