„Пророкот од Омаха“ ја спореди вештачката интелигенција со нуклеарно оружје: „Го пуштивме џинот од шишето“

од Vladimir Zorba

Ворен Бафет ќе биде првиот што ќе признае дека не знае многу за вештачката интелигенција, а тоа е во согласност со неговата долгогодишна филозофија да се држи настрана од технологијата што не ја разбира и никогаш да не инвестира во нешто што не го разбира. Сепак, на годишниот состанок на неговата компанија „Беркшир Хатавеј“, тој не можеше да ги избегне прашањата за вештачката интелигенција.

Бафет одговори на неколку прашања, оценувајќи дека технологијата е како џин во шише бидејќи штом ќе го пуштите, може да има непријатни резултати. Она што најмногу го загрижува е можноста за големи измами кои можат да ги загрозат откритијата за пробив, како што е нуклеарното оружје кое има несакани ефекти и го загрозува опстанокот на човештвото.

Дополнително, тој смета дека никој не го знае одговорот на друго прашање, а тоа е за влијанието врз светот, односно како тоа ќе ги промени животите на поединци. Тоа прашање, вели тој, со векови ги мачи најдобрите економисти.

„Вештачката интелигенција може да ни обезбеди големи количини слободно време“, додаде тој. „Сега, што ќе прави светот со сето тоа слободно време е друго прашање. Знам дека многу патници копнеат за слободно време, и лично ми се допаѓа можноста да имам повеќе проблеми за решавање“, рече Бафет, кој е познат по тоа што доаѓа до неговата канцеларија во Омаха насмеан со децении, пишува Poslovni.hr.

Милијардерот, еден од десетте најбогати луѓе во светот според листата на Блумберг, го наведе примерот на Џон Мејнард Кејнс, еден од најважните економски мислители на модерната ера, кој точно предвидел дека производството по глава на жител ќе расте експоненцијално, но не успеавме да предвидиме што ќе правиме со поголема продуктивност.

Кејнс инаку се смета за татко на макроекономијата кој ги поддржуваше владините интервенции преку програмите за социјално вработување за време на Големата депресија и е автор на книгата Општата теорија за вработување, камата и пари, која Бафет високо ја препорачува секој да ја прочита.

Продуктивноста силно расте во последните неколку квартали. Според податоците, силниот раст на продуктивноста за време на пандемијата „Ковид-19“ беше проследен со блага криза, но во последните четири квартали продуктивноста повторно расте со стапка од приближно 3 проценти годишно. Точната причина за тоа не е позната, но се верува дека за тоа е одговорна вештачката интелигенција, па дури и политиката на враќање на работниците во канцелариите.

Економските истражувачи наведуваат и дека не треба да се придава преголема важност на краткорочното зголемување на продуктивноста, бидејќи владините податоци сè уште треба да се ревидираат, а понекогаш се потребни години за да се утврди што точно влијаело на зголемувањето на продуктивноста.

Проблемот со технолошкиот напредок што го намалува бројот на достапни работни места расте, а од појавата на ChatGPT кон крајот на 2022 година, беа спроведени и објавени бројни студии за тоа како вештачката интелигенција ќе влијае на работните места.

Компаниите сакаат да посочат дека вештачката интелигенција нема да ги замени работните места, но ќе им овозможи на вработените да се преквалификуваат за подобри работни места, а несаканите работни места ќе ги префрли на машините. Сепак, околу 37 отсто од менаџерите изјавиле во едно истражување дека технологијата ги заменила работниците минатата година, а 44 отсто од нив истакнале дека оваа година ќе следат уште многу отпуштања. Сепак, од историска гледна точка, технолошкиот напредок, на пример поради растот на индустријализацијата, потврди дека не стави крај на многу работни места како што предупредуваа експертите.

Поради потенцијалниот недостиг на работни места поради вештачката интелигенција, некои експерти, но и милијардери и политичари констатираат потреба од воведување на универзален основен приход за да се одржи економијата. Некои од милијардерите кои ја разгледуваат идејата се Илон Маск, Марк Закерберг и Сем Алтман.

Во основа, според Бафет, компаниите кои зависат од „човечки“ работници, како што е Беркшир Хатавеј, мора да почнат да наоѓаат рамнотежа помеѓу тоа како технологијата може да ги направи попродуктивни без да ги загрози работниците.

Бидејќи ова е „Пророкот од Омаха“, веројатно е дека многу други компании и корпорации ќе го направат токму тоа.

Слични содржини