Речиси 500 милијарди долари се изгубени поради даночни измами во 2021 година

од Vladimir Zorba

Земјите губат речиси половина трилион долари преку даночни измами од мултинационални компании и супербогатите, се вели во извештајот на даночните правни организации објавен во вторникот.

Истражувањето на даночните активисти покажа дека проектираните загуби се зголемиле од 427 милијарди долари минатата година на 483 милијарди долари во 2021 година, при што само Велика Британија е одговорна за речиси 40% од вкупниот број. Земјата ги олеснува злоупотребите и бегството преку мрежа составена од британски прекуморски територии и лондонското Сити, се вели во извештајот.

Состојбата на даночната правда за 2021 година, објавена заеднички од Мрежата за даночна правда (TJN), Глобалната алијанса за даночна правда и Светскиот синдикат за јавни услуги, посочи дека вкупно 312 милијарди долари се резултат на прекугранична злоупотреба на корпоративниот данок од мултинационални корпорации и офшор даночно затајување од 171 милијарда долари од богати луѓе.

Во извештајот се вели дека вкупниот број е пресметан врз основа на податоците пријавени од мултинационалните корпорации и банкарските податоци собрани од владите. Мирослав Палански, водејќи се според податоците на TJN, рече дека бројките се „врвот на ледениот брег“ и дека реалните загуби од даночни измами се многу поголеми.

Според годишната проценка, даночните приходи изгубени од земјите со пониски приходи би биле доволни за да се вакцинираат 60% од нивното население, премостувајќи го јазот во нивоата на вакцинација меѓу посиромашните земји и побогатите западни земји.

Извештајот покажува дека богатите земји се одговорни за олеснување на 78% од глобалните даночни загуби и повика одговорноста за поставување меѓународни даночни правила да се префрли од Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) на Обединетите нации.

Извештајот доаѓа откако ОЕЦД посредуваше за договор меѓу речиси 140 земји за минимална глобална даночна стапка од 15 отсто за корпорациите. Сепак, Извештајот за даночна правда за 2021 година вели дека се очекува да поврати само дел од приходите изгубени во даночните оази и ќе го прераспредели најголемиот дел од повратот на богатите членки на ОЕЦД наместо на земјите каде што првично требаше да бидат.

Алекс Кобам, извршен директор на TJN, за британски Гардијан вели: „Уште една година од пандемијата и уште половина трилион долари одземени од најбогатите мултинационални корпорации и поединци во јавните портфолија ширум светот. Данокот можеби е нашата најмоќна алатка за справување со нееднаквоста, но наместо тоа, тој е целосно незадолжителен за супербогатите“.

„Треба да го репрограмираме глобалниот даночен систем за да ја заштитиме благосостојбата и егзистенцијата на луѓето од желбите на најбогатите, или бруталните нееднаквости откриени од пандемијата ќе останат засекогаш. Извештајот ни кажува точно кои земји се одговорни за даночните злоупотреби од кои сите страдаме. Време е тие да понесат одговорност“.

Слични содржини