Штити од вируси и бактерии: Ова моќно овошје е единственото нешто што ви треба оваа зима

од Берта Китинска

Грејпфрутот е едно од најздравите плодови од семејството на суптропски цитруси, препознатливо во светот по горчливо киселиот вкус, но и по многу здравствени придобивки.За прв пат е произведено во Барбадос, како хибриден вид овошје, создадено со вкрстување на лимони и портокали.

Денес, грејпфрутот се одгледува во скоро сите тропски и суптропски региони и се извезува насекаде во светот. Постојат неколку видови грејпфрут, а најпознати се оние со црвена, розова и бела пулпа. Како и сите други агруми, грејпфрутот содржи голема количина на витамин Ц. Сепак, ова не е неговата единствена карактеристика. Грејпфрутот е многу добар и корисен за нашето здравје.

Во однос на хранливата вредност, грејпфрутот не содржи голем број калории. Порција 100г грејпфрут содржи само 38 калории, 9,6гр јаглени хидрати, 0,75гр протеини и 0,04гр маснотии. Покрај тоа, грејпфрутот содржи витамини А, Б1, Б2 и Ц, фолна киселина, калиум, магнезиум, фосфор, железо, антиоксиданти, јаболко, салицилна, оксална, винска и лимонска киселина.

Грејпфрут и неговите здравствени придобивки

Грејпфрутот содржи приближно 88% вода. Таа е идеална за диета за слабеење, поради содржината на лимонска киселина. Покрај тоа, тој е ефикасен и за многу други здравствени проблеми и прочитајте повеќе за тоа подолу.

  1. Слабеење

Грејпфрутот содржи ензими што согоруваат маснотии, содржи многу вода и малку натриум. Комбинацијата на овие супстанции е ефикасна во забрзувањето на метаболизмот. Се препорачува да јадете една половина грејпфрут секој ден, пред секој оброк, бидејќи тоа ќе ви помогне да изгубите тежина. Витамините и ензимите во грејпфрутот го регулираат нивото на шеќер во крвта, што ќе направи да се чувствувате поенергично и нема да чувствувате глад помеѓу оброците.

  1. Спречува артритис

Грејпфрутот содржи салицилна киселина, која помага при распаѓање на неоргански калциум, кој се акумулира во ‘рскавицата на зглобовите, што може да доведе до артритис. Ако веќе страдате од артритис, обидете се да пиете сок од грејпфрут со јаболков оцет за да ги ублажите симптомите на оваа болест.Салицилната киселина, која ја содржи грејпфрутот, функционира како моќен антисептик против бактериски и габични инфекции.

  1. Спречува рак

Пигментот ликопен е одговорен за црвената боја на грејпфрутот. Ликопенот е моќно средство против тумори и рак, бидејќи ги елиминира слободните радикали кои предизвикуваат рак. Во комбинација со витамини А и Ц, кои содржат и грејпфрут, ликопенот има уште посилен ефект.

Грејпфрутот содржи и антиоксиданс наригенин. Докажано е дека овој антиоксиданс е ефикасен во лекувањето на клетките на рак на простата.

  1. Го штити срцето

Различните антиоксиданти кои се наоѓаат во грејпфрутот помагаат во намалувањето на високото ниво на холестерол и триглицериди во крвта, а со тоа се штити еден од најважните органи во телото, срцето. Колку е поцрвен грејпфрутот, толку повеќе антиоксиданси содржи. Секој што страда од високо ниво на холестерол и триглицериди, треба да вклучи грејпфрут во својата исхрана. Се препорачува да се консумира најмалку еден грејпфрут на ден.

  1. Го подобрува изгледот на кожата

Дали знаевте дека грејпфрутот може да ги отстрани темните дамки кои понекогаш се појавуваат на колената и лактите? Грејпфрутот може да ги отстрани дамките од кожата благодарение на витаминот Ц, кој го намалува прекумерното производство на пигмент на кожата. Исечете го грејпфрутот на половина, ставете малку шеќер над него и истријте ги на колена и лактите, или на некој друг дел од телото што сакате да го олесните (избелите). Може да го нанесете и на лицето, но бидете внимателни ако имате нежна кожа, бидејќи може да предизвика иритација.

  1. Подмладува

Подмладување е уште една предност на грејпфрутот, што се должи и на витамин Ц. Овој витамин ја одржува кожата совршена – цврста, мазна и нежна, бидејќи го стимулира производството на колаген. Затоа е важно да се јаде грејпфрут секој ден.

  1. Заштитува од настинка

Конзумирање на свеж грејпфрут или природен сок од грејпфрут помага да се елиминира температурата предизвикана од настинка. Грејпфрутот ја подобрува функцијата на црниот дроб и го зајакнува имунолошкиот систем, со што нè штити од настинки и инфекции.

Покрај споменатите придобивки, грејпфрутот е исто така здрав и ефикасен затоа што:

– ги ублажува и спречува симптомите на грип

– има диуретично дејство

– спречува затвор

– ги зајакнува клетките на телото

– спречува анемија

– го намалува крвниот притисок

– го намалува нивото на шеќер во крвта, затоа се препорачува за луѓе кои страдаат од дијабетес

– ја елиминира несоницата (несоница)

– го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања

– има антисептички ефект

– ги зајакнува непцата и спречува кариес

– ги елиминира цревните паразити

Сега, кога ги знаете здравствените придобивки од грејпфрутот, препорачуваме да ги искористите. Консумирајте свеж грејпфрут, а можете да го комбинирате со други овошја.

Слични содржини