Словенците на референдум го отфрлија предлогoт на Јанша

од Берта Китинска

На референдумот кој се одржа денеска, Словенците со големо мнозинство ги отфрлија измените на законот за управување со водите што ќе овозможи изградба на помали туристички, спортски, угостителски и слични објекти во области надвор од населените места, покрај реките, езерата и крајбрежјето.

86,53 проценти од гласачите кои излегоа на референдум гласаа против решението, што беше прифатено од парламентот на предлог на владата на Јанез Јанша, а 13,47 проценти гласаа „за“, според привремениот резултат што го објави изборната комисија.

Постигнат е и кворум, според кој резултатот од референдумот е валиден ако одговорат најмалку 40 проценти од гласачите, така што нема да се применат измени во законот за вода, што аналитичарите го оценуваат како голем пораз за владата.

Според неофицијални податоци, на референдумот излегле 741.377 гласачи или 45 проценти од вкупниот број гласачи, што е исклучително висок удел на учество на словенечките референдуми.

Министерот за животна средина и просторно планирање, Андреј Визјак, по објавувањето на резултатите, изјави дека невладините организации кои се приклучија на опозицијата влегоа во кампањата за поништување на законските измени на референдумот, претставувајќи го како еколошка тема, односно борбата за чиста вода за пиење.

Гласачите затоа главно гласаа емотивно, не рационално, тврди Визјак.

„Без драма“, напиша премиерот Јанез Јанша на својот профил на Твитер, порака до оние кои сметаат дека резултатот од референдумот е знак дека неговата влада е без поддршка од јавноста и треба да се повлече.

„Дали знаете некоја левичарска влада која поднесе оставка заради референдумот?“, Праша реторички словенечкиот премиер на Твитер.

Слични содржини