Совршени кремасти њоки со пилешко

од Stefanija Kuzmanovska

Состојки:

– 700 мл пилешка супа

– 500 гр пилешки батак без коски

– 500 гр њоки

– 400 гр сечкана конзервирана туна

– три лажици кисела павлака

– 2-3 чешниња лук

– 1 главица кромид

– 1 ловоров лист

– 1 лажичка пиперка во прав,

– растително масло

– сол и бибер по желба

– свеж магдонос за сервирање

Подготовка:

Во тенџере загрејте малку масло и пропржете го ситно исечканиот кромид додека да омекне. Додадете го пилешкото исечено на ленти. Динстајте неколку минути додека месото не добие златно-кафеава боја.

Додадете ситно сечкан лук и динстајте околу една минута.

Истурете се заедно со сечканите домати и пилешката супа, посолете и побиберете по вкус.

Во тенџерето додадете го ловоровиот лист и пиперката во прав.

Покријте и гответе сè заедно околу 10 минути додека не се соединат вкусовите.

Во тенџерето додадете ги њоките и гответе уште десетина минути, додека њоките целосно не се сварат и сосот не се згусне.

Кон крајот на готвењето, измешајте ја павлаката и извадете го ловоровиот лист.

Послужете топло, со свежо сечкан магдонос.

Слични содржини