СПЕЦИЈАЛЕН ПОДАРОК: Германски град подарува 20.000 подароци на деца

Градот Дортмунд на децата на возраст од 5 до 7 години ќе им организира посебен ден. Според германските медиуми, 20.000 деца ќе добијат посебна сликовница

од Vladimir Zorba

Илјадници деца во Дортмунд ќе добијат подарок од градот. Градот внимателно работел на новиот подарок, пишуваат медиумите.

Сите деца од градинката Дортмунд на возраст од 5 до 7 години наскоро ќе добијат посебен подарок: мини сликовница наменета да го зајакне нивното телесно самоопределување и да ја подигне свеста за темата сексуална злоупотреба. Оваа иницијатива е одговор на алармантните бројки за сексуална злоупотреба во Германија, соопштија од градот Дортмунд.

Имено, станува збор за еден многу важен збор во животот: „Не“. На сите луѓе не им е лесно да ги слушаат нивните чувства и да ја одбијат личноста со која разговараат. Сепак, тоа е неизбежно – и честопати неопходно.

Мини сликовницата на 16 страници, развиена од Канцеларијата за еднакви можности и Канцеларијата за благосостојба на младите во Дортмунд, има за цел да ги поттикне децата да се изразат, да им веруваат на своите чувства и да го бараат своето право на физичко самоопределување.

Книгата е напишана од Торстен Треленберг, а илустрирана од Бригита Николас. Според германските медиуми и двајцата имаат големо искуство во дизајнирање сликовници погодни за деца.

„Ова е мала книга со големо влијание“, рече Анет Френцке-Кулбах, шеф на канцеларијата за благосостојба на младите за важноста на мини сликовницата. Тоа е важен додаток на превентивната работа во заштитата на децата и младите.

На 17 април им беше претставен на стручњаците во градинките во Дортмунд, а потоа ќе биде дистрибуиран во издание од 20.000 примероци. Секое дете може да однесе по еден примерок дома, а кампањата ќе продолжи и во наредните години.

Според податоците на криминалистичката полиција, во 2022 година биле пријавени повеќе од 15.500 случаи на сексуална злоупотреба. Сепак, експертите претпоставуваат дека бројот на случаи ќе биде уште поголем.

Слични содржини