Студија открива: Јагодите можат да го намалат ризикот од деменција

од Stefanija Kuzmanovska

Јадењето јагоди го штити мозокот од деменција со тоа што го намалува воспалението, велат експертите. Истражувачите откриле дека луѓето постари од 65 години кои редовно јаделе јагоди имале помалку абнормален тау протеин во нивниот мозок.

Тау-протеините помагаат во транспортот на хранливите материи од еден дел од мозокот до друг. Абнормалните или деформираните тау протеини не можат да ја завршат својата работа правилно и се смета дека предизвикуваат деменција.

Тим од Универзитетот Раш во Чикаго сугерираше дека јагодите имаат заштитен ефект бидејќи содржат високо ниво на пеларгонидин, соединение кое на јагодите им дава црвена боја и може да помогне во намалувањето на воспалението. Сепак, тие исто така признаа дека ова е набљудувачка студија со мал број на примероци, па затоа е тешко да се утврди дали јагодите сами по себе го подобруваат здравјето на мозокот.

Резултатите од студијата беа објавени во списанието Journal of Alzheimer’s Disease. Како дел од него, беа проучувани мозоците на 575 починати учесници, од кои ниту еден немал деменција. Учесниците во просек имале 91 година и воделе дневници за храна две децении пред смртта. Во исто време беа тестирани нивните когнитивни способности.

Резултатите од обдукцијата покажале дека групата која јадела најмногу јагоди имала најмалку тау протеин.

Во меѓувреме, студија објавена минатиот месец покажа дека редовното вежбање и секојдневните навики, како што се домашните работи и посетата на семејството и пријателите, се добар начин да се намали ризикот од деменција.

Деменцијата е општ термин што се користи за опишување на влошување на менталните способности на една личност што е доволно сериозно за да го попречи нивниот секојдневен живот. Некои рани предупредувачки знаци на деменција вклучуваат: бавно размислување, тешкотии во планирањето, проблеми со говорот, проблеми со внимание и концентрација, промени во расположението или однесувањето.

Слични содржини