Актуелно
Почетна / TOP NEWS / ТОА Е ЕДИНСТВЕНАТА ГАРАНЦИЈА: Вакцината за Ковид-19 може да стане еден од условите за патување

ТОА Е ЕДИНСТВЕНАТА ГАРАНЦИЈА: Вакцината за Ковид-19 може да стане еден од условите за патување

Тестовите за ковид-19 може да гарантираат дека некое лице не е заразено ограничено време, поради што е можно новата вакцина против коронавирус да стане едно од барањата за меѓународно патување во следните неколку години, изјави денес Сергеј Глаголиев, руски помошник министер за здравство.

„За жал, досегашните тестови на полимеразата и верижната реакција на антитела гарантираат дека пациентот не бил болен за прилично ограничено време“, рече Глаголиев, пренесува ТАС С.

„Се чини дека ковид-19 ќе остане со нас со години, така што пооптимален пристап ќе биде воведување на меѓународни шеми за вакцинација или активни сертификати кои покажуваат дека лицето ја надминало болеста и потврдило антитела или има одредени податоци за клеточниот имунитет“, рече Глаголиев за време на брифинг на Интернет посветен на првата руска вакцина против новиот коронавирус „Спутник V“.

loading...