Топалов: Георгиевски треба да ги убеди своите сограѓани да престанат со антибугарската кампања

од Берта Китинска

„Љубчо Георгиевски мора да се бори за каузата за која зборува, но не во Бугарија, туку во РС Македонија. Во Бугарија сме свесни за историската вистина и тој нема што да ни ги отвори очите “, вели бугарскиот професор Кирил Топалов, кој е член на мешовитата македонско-бугарска историска комисија во интервју за БГНЕС..

Според него, Георгиевски мора да ги убеди своите сограѓани да престанат со антибугарската кампања.

„Апсурдно е затоа што Бугарија се бори за Македонија. Нивната независност за прв пат ја признавме во 1992 година, им помогнавме кога имаше ембарго, им дадовме тенкови и топови да се бранат. Ги спасивме од одмаздата на југословенскиот диктатор Слободан Милошевиќ “, се сеќава проф. Топалов.

Тој е крајно разочаран од она што го видел деновиве на македонската телевизија, од кое „тече бесен бран антибугаризам“.

„Се прикажуваат ужасни карикатури на бугарски политичари, а во исто време тие сакаат истите овие политичари да ги прифатат во ЕУ. Не може да биде така! “, вели Топалов.

„Георгиевски мора да се обиде да ги смени идеите и самосвеста на македонското општество таму на самото место. Тој мора да ги убеди дека Бугарија е нивната најблиска земја, најдобронамерна за нив “, рече проф. Топалов.

Слични содржини