Актуелно
Почетна / TOP NEWS / ТРИ НАЈГОЛЕМИ РИЗИЦИ ДА СЕ ЗАРАЗИТЕ ОД КОРОНА: Епидемиолог објаснува која ситуација е најопасна

ТРИ НАЈГОЛЕМИ РИЗИЦИ ДА СЕ ЗАРАЗИТЕ ОД КОРОНА: Епидемиолог објаснува која ситуација е најопасна

Епидемиологот Соња Новак објасни дека има три параметри за проценка на ризикот од инфекција со корона, а ризикот се зголемува во однос на тоа каде сме, без разлика дали сме на отворено или во затворен простор.

„Во каков ризик се наоѓаме зависи од тоа дали сме во кафе, ресторан, бар, ноќен клуб или сме на отворено каде седиме со пријателите во градината на кафе оддалечени еден метар. Тоа е просторот што го дефинира нашиот ризик. Секој од нас треба во следната година или онолку колку што е потребно, да размислиме за ризиците на кои се изложуваме“, рече таа.

Новак објасни дека вториот параметар е должината на интеракцијата со една личност. Ова значи дека ако некој е во опасност, и е во контакт со некого повеќе од десет минути, тоа лице мора да има маска.

„Третиот параметар е толпата, за да се избегне толпата без разлика дали сме во затворен простор или на отворено“, рече д-р Новак.

loading...