Украинците одлично се снајдоа на тренингот за Ф-16, инструкторите открија на какви проблеми наишле

од desk4
266 прегледи

Со извештај се открива дека било потребно значително пократкото време за украинските пилоти да ги совладаат вештините на F-16 доаѓа во време на меѓународен притисок за снабдување на украинската војска со модерни западни борбени авиони.

Според проценките на американските воздухопловни сили, објавени од Yahoo News, би можело обуката да трае и до четири месеци, што е значително пократко од она што претходно го кажаа официјалните лица на Пентагон.

Како дел од проценката, двајца украински пилоти, кои претходно летале со МИГ-29 и СУ-27, а претходно не добиле формална обука за Ф-16, биле тестирани во симулатор за летање, изведувајќи девет симулаторски настани кои опфаќаат вкупно 11,5 часа.. Тие беа оценувани од четворица искусни инструктори на американските воздухопловни сили, секој со илјадници часови летање со Ф-16. Според потполковникот Џаред П. Вит од 162-та ескадрила, украинските пилоти можеле да изведат голем број технички маневри во нивните симулирани средини.

Слични содржини