Вежба која нема да ве чини ништо, а го намалува ризикот од срцеви заболувања за дури 20 отсто

од Stefanija Kuzmanovska

Вежбањето го намалува ризикот од срцеви заболувања и придонесува за подолг и поздрав живот.

Доколку веќе практикувате некоја физичка активност или размислувате да започнете фитнес рутина, новото истражување може да биде совршена препорака за вас, пишува The Healthy.

Една неодамнешна студија, објавена во рецензираното научно списание „Атеросклероза“, од истражувачи од Универзитетот Тулан (во соработка со Универзитетот Харвард) се фокусираше на одредена форма на вежбање која беше изненадувачки ефикасна за здравјето на срцето, дури и на ниски нивоа: а тоа е качување по скали.

Научници ја смислиле вежбата
Студијата анализираше голема група на возрасни од базата на податоци на UK Biobank, сеопфатна база на податоци од повеќе од 450.000 возрасни лица во Велика Британија на возраст меѓу 40 и 69 години.

Оваа база на податоци следи различни метрики и промени во здравјето на учесниците со текот на времето.

Колку треба да вежбате?
Резултатите од студијата покажаа дека луѓето кои се качувале повеќе од пет ката дневно, што е да речеме 50 скалила, имале 20 отсто помал ризик од коронарна срцева болест, мозочен удар и слични компликации.

„Кратките удари на качување по скали со висок интензитет се временски ефикасен начин за подобрување на кардиореспираторната кондиција“, заклучил Лу Чи, д-р, коавтор на студијата и професор на Факултетот за јавно здравје и тропска медицина на Универзитетот Тулан.

Ако почнете да вежбате, не престанувајте
Податоците за студијата беа собрани во просечен период на следење од 12 години. Се покажало дека луѓето кои се качувале повеќе скали имале помал ризик од срцеви заболувања.

Исто така, беше откриено дека ако веќе вежбате редовно качување по скали, важно е да го задржите тоа ниво на активност, бидејќи студијата покажала одредени недостатоци кај оние кои ја прекинале практиката.

Всушност, оние кои престанале да се качуваат по скали имале значително поголем ризик од срцеви заболувања за време на студијата, што е неверојатно 32 отсто поголем ризик во споредба со оние кои воопшто не се качувале по скали.

Качувањето по скали може да биде особено ефикасно, дури и со помалку чекори, бидејќи ги зафаќа големите мускули на нозете, најголемата мускулна група која му овозможува на кислородот брзо да се движи низ телото и е вежба за сила и кардиоваскуларна вежба.

Подготовки за вежбање
Сепак, како што истакнува Лаура Вилијамс Бустос, фитнес експерт со магистерски студии по спортски науки, качувањето по скали може да биде предизвик.

Важно е да се загреете и да започнете полека кога ја воведувате оваа вежба во вашата дневна рутина.

Интегрирањето на качувањето по скали во вашиот живот, како што е користењето на скалите додека извршувате работи или ја посетувате канцеларијата, е одлична идеја, но не се обидувајте да спринтирате на 12-ти кат првиот ден.

Слични содржини