Актуелно
Почетна / TOP NEWS / Во болницата во Ужице луѓе лежат во ходник на подот (ФОТО)

Во болницата во Ужице луѓе лежат во ходник на подот (ФОТО)

По скандалот поради смртта на двајца пациенти од Сјеница, кои иако биле во многу лоша состојба, болницата во Ужице не сакала да ги прифати, оваа здравствена установа повторно беше мета на критики. Причината е фотографиите од болницата на кои се гледаат пациенти како лежат на подот. Во оваа институција тврдат дека не им недостасува ништо, но потврдуваат дека во еден момент имало поголем прилив на пациенти и дека веројатно е направена фотографија тогаш, дека е актуелна и дека ситуацијата не е таква сега.

Подетално објаснување за фотографиите што ги поплавија социјалните мрежи дава директорката на општата болница Ужице, Јелена Раковиќ Радивојевиќ, која вели дека фотографијата најверојатно е направена минатата сабота, кога имало голем прилив на пациенти во Внатрешниот оддел.

„Во тоа време се случи трансферот на пациенти од Одделот за гради во внатрешниот оддел на болницата Ужице, а пристигнаа 30 пациенти кои моравме да ги пренесеме во Внатрешниот оддел, а некој намерно го искористи за на лош начин ја покаже целата наша болка и сè што правевме. Тоа не се случи денес, тоа беше во саботата кога имавме огромен прилив на пациенти од регионот. Ние сме регионална болница која ги прима сите пациенти од округот Златибор. Имаше огромен број пациенти во тој момент, и тоа повторно не се случи, ниту пак ќе се случи“, уверува директорката.


Таа тврди дека објавите на социјалните мрежи лошо влијаате и ги вознемируваат медицинарите, кои, како што вели, даваат се од себе.

„Таа непријатна слика непотребно почна од болницата во Ужице“. Сите ние се трудиме да сториме сè како што треба, се организиравме, редистрибуиравме и правиме се што можеме. Жал ми е и како личност и како раководител на оваа институција, и сите здравствени работници се чувствуваат многу лошо заради оваа слика “, вели Раковиќ Радивојевиќ“.

Таа исто така изјавува дека има околу 50 места за пациенти кои се заразени или осомничени за ковид. Во моментов се зафатени 290 кревети. 18 пациенти се на интензивна нега, а 15 се интубирани.

„Ништо не е точно, имаме доволно кревети и сè, но во моментот кога тие сместувале луѓе, некој сликал злонамерно или намерно се поставил“, рече директорот на Здравствениот дом во Ужице, Милош Бозовиќ, објаснувајќи ги фотографиите од болницата кои кружат на социјалните мрежи.

loading...