ВО ЧЕТВРТОК И ПЕТОК ПОВТОРНО ШТРАЈК ВО ГЕРМАНИЈА: „На патниците итно им требаат решенија и сигурност“

од Vladimir Zorba

Синдикатот „Верди“ повторно го повика копнениот персонал на германската авиокомпанија Луфтханза на штрајк во четврток и петок, што би требало да ги погоди патниците, пренесува германската новинска агенција (dpa).

Штрајкот за платите и условите треба да започне во туристичките зони во 4 часот наутро во четврток и да заврши во 7:10 часот во сабота.

Веќе имаше два брана на штрајкови во тековниот спор околу платите за околу 25.000 копнени персонал, секој парализирајќи го патничкиот сообраќај по околу еден ден.

Минатата недела „Верди“ организираше штрајкови во техничките и одделите за ракување со товар на Луфтханза за да ја принуди компанијата да даде подобра понуда.

„Верди“ побара 12,5% поголема плата и бонус за инфлација над една година. Луфтханза досега понуди 10% повисока плата за 28 месеци.

Следната рунда преговори е закажана за 13 и 14 март. „Верди“ е спремен да разговара порано само ако се даде подобра понуда.

Вработените кои го контролираат товарењето на авионите или се одговорни за ракување со товарот во „Луфтханза Карго“ стапија во штрајк во саботата, рече Верди.

Според портпаролката на Луфтханза, штрајкот значел суспензија на, на пример, специјален товар. Сега се обидуваат што побрзо да го расчистат заостанатото.

Луфтханза го изрази својот гнев поради континуираните штрајкови и конкретно ги критикуваше предусловите на Верди за враќање на преговарачката маса, што ја натера компанијата да ги доведе во прашање преговорите за платите како целина.

Преговарачот на „Верди“, Марвин Решински, изрази жалење за влијанието врз патниците во изјавата: „Во текот на изминатите неколку дена намерно го оставивме патничкиот сообраќај надвор од нашите штрајкови. Меѓутоа, со игнорирање на нашето барање за преговори, Луфтханза ни кажува дека ќе се движи само кога притисокот дополнително ќе се зголеми. На патниците итно им требаат решенија и сигурност; Вработените и ние сме подготвени да обезбедиме сериозна понуда“.

Слични содржини