Вучиќ и одговори на американската амбасада во Босна и Херцеговина: „Ве молам кажете ми каде пишува тоа!?

од Илинка Илиоска

Американската амбасада во Босна и Херцеговина реагираше на заклучоците усвоени на „Сесрпскиот сабор“ поврзани со Дејтонскиот мировен договор и независната држава Босна и Херцеговина, посочувајќи дека тие имаат корени во правните дезинформации и се полни со грешки. . Денеска им одговори претседателот на Србија, Александар Вучиќ, кој побара одговор, како што наведува, само на едно прашање.

„Многу ми се интересни критиките на нашите партнери во американската амбасада во САД во Сараево. Реков дека ќе поставам неколку прашања. Сте слушнале многупати во Србија, БиХ и регионот фраза која гласи „Духот на Дејтонскиот договор“. Ако ние како земја потписник не сме гарант за имплементација, затоа што велат дека никаде не пишува, туку дека сме само потписник. Иако „духот на потписот“ би значел токму тоа, јас не би се занимавал со духови или со духови, туку ќе поставам неколку конкретни прашања за нашите партнери“, рече на почетокот Вучиќ, а потоа го постави прашањето:

„Моето прво прашање е: Како, каде и кога и од кога пишува дека имотот е на централните власти, а не на субјектите? Имено, точка 3, Анекс 4 од Дејтонскиот договор предвидува дека сите државни функции и овластувања кои не се изречно во сопственост на државата ќе припаѓаат на субјектите!? Во членот 3 се наведени државните надлежности, во кои никаде не се спомнати јавниот имот и јавниот имот. Ве молам кажете ми конкретно како дојдовте до заклучок и по кој основ дека имотот е на централните власти, а не на субјектите? А зошто учествувавте во предизвикување на кризата во Босна и Херцеговина?“, праша Вучиќ.

Тој потоа ја потсети американската амбасада дека одговорот не треба да биде „Поради договорот за наследување“, бидејќи, како што наведува, тоа „би било глупаво“.

„Истовремено, очекувам да ми одговорите, како што кажавте дека има врска со договорот за наследување кој стапи во сила во 2004 година. Веднаш ќе ви кажам, не ми одговарајте така, би било многу глупаво. „Со сукцесијата се регулираат правата и обврските на земјите-членки создадени на територијата на поранешна Југославија, а не како ќе се распределува јавниот и државниот имот во една од земјите-членки создадени со распадот на Југославија“, посочи тој и заклучи:

„Ве молам, одговорете на ова едноставно прашање. Многу сум среќен што аргументирано, цивилизирано и без никакви навреди ја прифативте оваа дискусија. Значи; Каде го пишува тоа?“.

Потсетуваме дека вчера во објава на социјалната платформа „Х“ Амбасадата на САД посочи дека усвоените заклучоци во Сесрпскиот парламент не претставуваат одбрана на Дејтонскиот мировен договор, како што тврдат авторите. , но „намерен напад на тој договор и на државните институции на Босна и Херцеговина“.

Од амбасадата на САД во Босна и Херцеговина велат дека ова е опасно: „Јавните изјави на официјалните претставници на Република Српска, особено на претседателот на Република Српска Додик и на претседателот на Народното собрание на Република Српска Стевандиќ, за Заклучоците и плановите за „разединување“ на РС – отцепување со друго име – се исто така напад на Дејтонскиот мировен договор и територијалниот интегритет, суверенитет и мултиетничкиот карактер на Босна и Херцеговина“.

Тие забележуваат дека, како што е изрично наведено во Дејтонскиот мировен договор и Уставот на Босна и Херцеговина, Босна и Херцеговина е држава наследник на Република Босна и Херцеговина со нејзината внатрешна структура изменета така што таа се состои од два ентитета.

Слични содржини