Вулканот Синабунг во Суматра повторно испушта облаци чад (ВИДЕО)

од Берта Китинска

Вулканот Синабунг на островот Суматра во Индонезија избувна денес. Лавината за време на ерупцијата се спуштиле по нејзината падина.

Стратовулкан во провинцијата Северна Суматра емитувал чад и камења до висина од 1.000 метри, а облаците со врела пепел патувале до три километри југоисточно, објави Индонезискиот центар за вулканологија и ублажување на геолошката опасност, пренесува АП.

Според официјалните лица нема жртви од ерупцијата, а на локалното население им било препорачано да останат на 5 километри од кратерот и да бидат свесни за опасностите од лавата.

Синабунг беше во мирување четири века пред да експлодира во 2010 година, убивајќи две лица. Во друга ерупција во 2014 година загинаа 17 лица, додека седум починаа во ерупцијата во 2016 година.

Вулканот, еден од двајцата што моментално избувнуваат во Индонезија, од тогаш спорадично заживува.

Во последните неколку години, околу 30 000 луѓе беа принудени да ги напуштат своите домови околу Синабунг.

Слични содржини