Зеленчук кој сите го јадеме во пролет има придобивки за кои не сте знаеле

од Stefanija Kuzmanovska

Ротквицата е нискокалорична храна и богата со вода, која сочинува над 95 отсто од нејзиниот состав. Покрај тоа, содржи и значителна количина на витамин Б, витамин Ц и минерални соли.

Овој зеленчук е познат не само по благо лутиот вкус, туку и по фитотерапевтските својства.

Благодарение на нејзините антиспазмодични својства, го релаксира мускулниот и нервниот систем.

Освен тоа, нејзиното антисептично дејство, од друга страна, ги прави идеална храна за борба против бактериите.

Конзумирањето ротквици исто така обезбедува прочистување, особено на бубрежно, диуретичко и лаксативно ниво, иако во благ степен.

Ротквиците се познати уште од римско време по нивната способност да го подобрат сонот.

Негативни страни на ротквиците

Од друга страна, може да има некои контраиндикации, особено поврзани со прекумерна конзумација на ротквиците.

Во некои случаи, тие можат да придонесат за иритација на ѕидовите на цревата и желудникот или да ги зголемат металоидите, додека во други случаи може да предизвикаат надуеност.

Генерално, конзумирање на ротквици не се препорачува во случај на гастроезофагеален рефлукс, колитис или синдром на нервозно дебело црево, гастритис, камења во бубрезите и други проблеми поврзани со дигестивниот систем.

Слични содржини