Зошто одењето боси е поздраво?

Многумина обожуваат да носат чевли на кои многумина ќе им позавида, но истражувањата покажаа дека е подобро да се биде бос.

Од 63-72 % од луѓето не носат добри обувки, покажува едно истражување од 2018 година. Постојат докази кои покажуваат дека подобро е да ги соблечете таквите чевли и да одите боси, како нашите предци.

Одењето без чевли има свои бројни предности:

1. Ги намалува зглобовите

За да избегнете болки во зглобовите предизвикани од притисокот на чевлите, се советува да ги зајакнете мускулите на нозете и да дозволите стапалото и прстите да бидат во природна положба.

2. Овозможува мускулна сила и стабилност

Многу чевли имаат премногу влошки и силна поддршка поради која се чувствувате поудобно при одење. Сепак, оваа вештачка поддршка може да ве спречи да зајакнете одредени мускулни групи кои всушност можат да го зајакнат вашето тело, изјави д-р Брус Пинкер, хирург за нозе.

3. Ја зголемува свеста на вашето тело за животната средина

Ова е особено важно за бебињата и малите деца кои самошто почнале да учат како функционираат нивните тела. Со тоа што ќе им дозволите да одат без чевли, поверојатно е да добијат подобри сензорни информации од нозете до мозокот. И возрасните можат да имаат корист од ова.

4. Го подобрува спиењето

Босоногото одење надвор е дел од она што се нарекува заземјување, а тоа е кога имате контакт со електронските површини на Земјата. Студијата покажала дека заземјувањето го подобрува спиењето кај луѓето кои имаат проблеми со спиењето.
Иако ова се месеци кога не можете да шетате боси надвор, можете да го направите тоа во топлината на вашиот дом.

5. Го намалува стресот

Истата студија докажа и дека заземјувањето може да го намали стресот. Сите учесници во студијата објавија дека нивното ниво на стрес било значително намалено или целосно исчезнало.

6. Ја зголемува количината на енергија

Доаѓањето во контакт со природата може да биде релаксирачко и така ја надополнувате вашата енергија. Одвојте некое време за да бидете во природа, ова може да ви ја даде потребната енергија за да се вратите во современото општество.

7. Го зајакнува имунолошкиот систем

Една од многуте студии за заземјувањето покажа дека има големо влијание врз имунолошкиот систем.
Луѓето кои вежбале боси во текот на студијата претрпеле помалку болки и имале пократко време на опоравување од оние што вежбале обувки.

8. Овозможува подобра контрола на положбата на нозете

Одењето боси ја обновува вашата природна шема на одење, позната и како од.
Затоа, положбата на стапалото додека удри во земјата ќе биде подобра отколку кога носите чевли.

9. Ја зголемува рамнотежата

Одењето боси е подобро отколку да носите патики со дебел ѓон, барем кога станува збор за рамнотежа. Нозете со возраста стануваат помалку чувствителни. Кога нозете губат допир со земјата, може да станете посклони кон паѓање, вели еволутивниот биолог Даниел Е. Либерман.

10. Ги одржува колената, колковите и јадрто во правилно држење на телото

Вашите колена, колкови и јадро ќе се вклопат подобро без чевли бидејќи, на пример, стапалата во патиките ја потиснуваат карлицата и ќе ви го променат природното држење на телото.
Всушност, без оглед какви чевли носите, тие ќе ги обликуваат колената, колковите и јадрото малку поинаку од вашата природна состојба.

11. Ја намалува болката и воспалението

Студијата за ефектите од заземјувањето покажала дека тоа може да ја намали болката и воспалението. Контактот со земјата се чини дека служи како ефикасна батерија за вас.

Слични содржини