Научниците откриваат дали може имунитетот од ковид 19 да биде долготраен?

од Берта Китинска

Утврдувањето на времетраењето на имунитетот кон коронавирусот е клучно за разбирање на текот на пандемијата, а клиничките студии покажуваат дека имунитетот ќе биде долготраен.

Ова го објави списанието „Природа“, пишува Кликс.ба, кое објави истражување за имунолошката реакција по одреден период на инфекција со ковид 19.

Како што се наведува, научниците прво утврдиле т.н. столбови на одбраната на телото од ковид19.

„Постои консензус дека двата главни столба на антивирусниот одговор се имуните клетки наречени цитотоксични Т-клетки кои можат селективно да ги елиминираат заразените клетки и неутрализирачките антитела, вид на антитела што спречува вирусот да ги инфицира клетките, односно клетките на плазма клетките, кои се специфични за вирусот и го координираат имунолошкиот одговор “, се вели во студијата.

Како што истакнуваат, клучно е овие последни ќелии да бидат потребни за да се создадат т.н. имунолошка меморија.

“Имунолошката меморија е посебен аспект на имунолошкиот систем. Во мемориската фаза на имунолошкиот одговор, вирусните специфични Б (плазма клетки) и Т-клетките се во мирување, но се подготвени да преземат мерки доколку повторно се сретнат со вирусот или вакцината, „Природата пишува.

Исто така, се наведува дека Б-клетките имаат двојна улога во организмот.

– Б-клетките имаат двојна улога во имунитетот: тие произведуваат антитела кои можат да препознаат вирусни протеини, а делови од овие протеини можат да се претстават на одредени Т-клетки или да се развијат во плазма клетки кои лачат големи количини на антитела. Плазма клетките на меморијата може да се одржуваат со децении, ако не и цел живот, во човечката коскена срцевина – објаснето е.

Истражувачите го прифатија предизвикот за идентификување на плазма клетките кај луѓето кои се опоравиле од коронавирусот.

„Плазматските мемориски клетки се ретки, а оние специфични за одреден патоген очигледно ќе бидат исклучително ретки. Сепак, Тарнер и неговите колеги откриле мемориски плазма клетки кои лачат антитела специфични за шилестиот коронавирусен протеин кај 15 од 19 лица, приближно седум месеци по инфекцијата. Значајно е тоа што авторите зедоа примероци четири месеци подоцна (11 месеци по инфекција на коските), а бројот на такви плазма клетки остана стабилен кај сите, освен кај една индивидуа, и овие плазма клетки не се размножуваа, што ги класифицира како добронамерни мемориски клетки “, се наведува.

Кога истражувачите ја следеле концентрацијата на антитела против коронавирус во крвниот серум кај лица до една година, тие забележале двофазен модел на движење на антитела.

“Во акутната реакција на имунитетот за време на инфекцијата, концентрацијата на антитела беше висока. Тие последователно се намалија, како што се очекуваше, бидејќи повеќето плазма клетки на акутниот имунолошки одговор беа краткотрајни. По неколку месеци, концентрациите на антитела се израмнија и останаа повеќе или повеќе помалку константна. на околу 10-20 проценти од максимално забележаната концентрација. Ова е во согласност со очекувањето дека 10-20 проценти од плазма клетките во акутен имунолошки одговор ќе станат мемориски плазми “.

Исто така, вирусот САРС, кој беше идентификуван во светот на почетокот на 21 век, и кој е сличен на сегашниот коронавирус, има висока концентрација на антитела кај луѓето 17 години по појавата на вирусот (2003).

„За САРС-CoV, коронавирус многу сличен на ковид, кој првично се наоѓаше во 2003 година и предизвикува тежок акутен респираторен синдром (САРС), постоеше континуирано присуство на високи концентрации на неутрализирачки антитела во крвниот серум дури и по 17 години, „се вели во студијата.

На крајот од статијата, лекарите и истражувачите покажаа дека имунитетот може дополнително да се зајакне кај луѓето кои биле вакцинирани една година откако им бил дијагностициран коронавирус.

“Истражувањата покажуваат дека имунитетот може дополнително да се зајакне кај опоравуваните лица со вакцинација по една година. Ова резултираше со формирање на повеќе плазма клетки, заедно со зголемување на нивото на антитела кон ковид, што беше 50 пати поголемо отколку пред вакцинацијата. клетките веројатно ќе бидат „регрутирани“ за да станат мемориски плазми, иако ова сè уште не е официјално докажано “, заклучува тој.

 

Слични содржини