Абазовиќ: Ѓукановиќ си даде жолт картон, ќе го смениме

од Nikola Popovski

„Враќајќи го законот на ново гласање, Ѓукановиќ си даде жолт картон“, напиша црногорскиот вицепремиер Дритан Абазовиќ на својот Твитер профил. Одлуката на претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, да ги врати законите донесени од Собранието на седницата на 29 декември, на повторно одлучување, предизвика бурни реакции во земјата.

Тој реагираше на враќањето на низата закони на ново гласање на претседателот Мило Ѓукановиќ.

„Ако го прекрши Уставот, ние ќе го смениме!“, рече Абазовиќ.

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, ги врати на повторно одлучување сите закони донесени од Собранието на седницата на 29 декември, меѓу кои е и Законот за изменување и дополнување на Законот за слобода на вероисповед.

Премиерот на Црна Гора, Здравко Кривокапиќ, тврди дека Ѓукановиќ не дозволува мирна транзиција на власта во Црна Гора и дека тој продолжува „на повеќегодишен начин да ја третира земјата како своја расправија“.

Тој посочува дека Ѓукановиќ го крши Уставот на овој начин и си игра со граѓаните, нивниот имот и права што произлегуваат од Уставот.

Ѓукановиќ наведе во образложението дека законите, вклучително и Законот за слобода на вероисповед, се реафирмираат затоа што „прашањето е дали имало кворум на почетокот на седницата и усвојувањето на агендата, а со тоа и прашањето за демократскиот легитимитет“.

Претседателот на парламентот на Црна Гора, Алекса Бешиќ, тврди дека сè е во согласност со Уставот и позитивните прописи и верува дека сите закони ќе бидат донесени повторно.

Слични содржини